ADL: Roger Waters artık bir Antisemit

Roger Waters hayranı Yahudilere ADL’den kötü haber. İftira ve İnkârla Mücadele Birliği Başkanı Abraham Foxman, Waters’ın İsrail politikaları için Nazi benzetmesi yapmasının ardından eski korumacı tavrını değiştirerek sanatçı için ‘dar kafalı bağnaz’ dedi

Dünya
18 Aralık 2013 Çarşamba

Antisemitizm suçlamalarına maruz kalan Pink Floyd solisti Roger Waters’ı geçmişte savunan İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League -ADL)  istemeyerek de olsa, ünlü müzisyenin antisemit komplo teorilerini gittikçe içselleştirmeye başladığını belirtti.

ADL’in açıklaması, Waters’ın geçen pazar Counterpunch dergisine verdiği röportajda İsrail’in Filistinlilere davranışlarını Nazilere benzetmesinden sonra geldi. ADL Başkanı Abraham H. Foxman, “Roger Waters’ın ifadeleri, klasik antisemit komplo teorilerinin artık sanatçının bakış açısının ve duruşunun tamamına yayıldığının göstergesidir. Yahudiler ve İsrail hakkındaki yorumları her geçen gün daha da sertleşiyor. İsrail karşıtı hakaretlerle başlayan söylemleri tipik komplocu antisemit bir boyuta geçmiştir,” dedi.

Boykot, Yatırımları Durdurma ve Yaptırım (Boycott, Divestment and Sanctions) hareketinin uzun zamandır destekçisi olan Waters röportajda, “1933-1946 arasında Yahudilere yapılan zulmü herkes görmezden geldi. Şimdiki de benzer bir senaryodur. Tek farkı bu sefer Filistinliler katlediliyor,” demişti. Müzisyen arkadaşlarının İsrail’de konser vermemesi yönünde sürekli çağrıda bulunan Waters, geçen seneki konserlerinde, üzerinde Davud Yıldızı dâhil olmak üzere Yahudi sembolleri bulunan domuz şeklinde devasa bir balon kullandığı için eleştirilere maruz kalmıştı. Simon Wiesenthal Merkezi Hahamı Abraham Cooper balon için ‘Yahudi nefretinin grotesk bir ibrazı’ diyerek Waters’ı ‘açık açık Yahudi düşmanlığı yapmakla itham etmişti.