Fransa antisemit kitabı yasakladı

Fransa’da antisemit içerikli bir kitaba mahkeme tarafından yayın yasağı getirildi

Dünya
8 Aralık 2013 Pazar

Antisemit içeriğini göz önünde bulunduran Fransız mahkemesi yayın evine ilki yüz yıl önce basılmış beş kitap için yaptırım uyguladı.

Paris yakınlarında yer alan mahkeme geçen hafta Paul-Eric Blanrue’ın yazdığı ‘Yahudiler, Yahudilik ve Siyonizme karşı Sözler Antolojisi’ adlı kitabın basım ve dağıtımını yasakladı.

Mahkeme kararının gerekçesinde kitabın içeriğinde nefret söylemi ve Fransa’da yasadışı sayılan soykırım reddi bulunan metinler olduğu belirtildi. AFP haber ajansına göre 321 sayfalık kitapta tarihte ünlü kişilerin söylediği ve yüzyıllardır kullanılan nefret ve antisemitizm içerikli söylemler bulunuyordu.

Kitabın tüm kopyalarının kararı izleyen bir ay içerisinde toplatılması gerekiyor. Kontre Kulture isimli yayın evi geçmişte yaptığı antisemit söylemleri ile tanınan aşırı sağcı Fransız Alain Soral’ın editörü olduğu kitabı basmaktan 11 bin dolar ceza ödeyecek.

Mahkeme ayrıca  Soral’ın editörlüğünü yaptığı diğer dört kitaptan da içinde Henry Ford’un “The International Jew” isimli parçası dahil olmak üzere bütün antisemit bölümlerin çıkarılmasına karar verdi. 

Kitap için belirlenen ceza,  davayı açan LICRA adlı Fransa merkezli Uluslararası Irkçılık ve Antisemitizmle Mücadele Birliği’ne ödenecek. 

Edebiyat haklarında uzman bir avukat olan Yves Baudelot’un AFP’ye yaptığı açıklamada Fransa’da bir kitabın yasaklanması gerçekten çok ender görülen bir durum olduğuna ve uzun senelerden sonra ilk defa böyle bir karar alındığına dikkat çekti.

LICRA temsilcileri kararı ‘adaletin zaferi’ olarak değerlendirdi.