Suriye doldurulmamış bütün kimyasal silahları imha etti

Dünya
7 Aralık 2013 Cumartesi

Geçtiğimiz cuma günü, Suriye cephaneliğinin devre dışı bırakılmasından sorumlu uluslararası gözlem örgütü, Suriye’ye ait boş olan kimyasal silahların tahrip edildiğini doğruladı. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a ait tüm kimyasal silahlar, planlandığı gibi 2014’ün ortasına kadar imha edilmiş olacak.  

Birleşmiş Milletler ile beraber çalışmalarını sürdüren örgütün, müfettişleri Humus kenti yakınlarındaki mühimmattı imha etme işlemlerini tamamladıklarını bildirdi. Geçtiğimiz aylarda Suriye, ABD ve Rusya arasında varılan anlaşma şartlarına uymayı ve  kimyasal stoklarının tümünün imha edilmesine izin vermeyi kabul etmişti. Suriye dışarısına çıkartılacak kimyasal silahların taşınması konusunda Danimarka ve Norveç teklif vermişti. Taşınan kimyasal silahların ABD gemisine transfer edilmesine, sonrasında da imha edilmesine karar verilmişti. Uluslararası toplum tarafından da onaylanan anlaşmaya göre Suriye  en tehlikeli kimyasal silahların aralık ayı sonuna kadar ülke dışına çıkartılacağını açıklamıştı.

ABD ve Rusya arasında varılan anlaşma şartlarına göre, Suriye kimyasal silahların kontrolünden vazgeçecek, sahip olduğu 1300 ton sarin, hardal gazı ve diğer öldürücü cephanenin imha edilmesine izin verecek.