Mucize ve Işıklar Bayramı Hanuka’yı kutladık

Toplum
11 Aralık 2013 Çarşamba

Minix öğrencileri eğlenceye doymadı

Suadiye Minix Anaokulu öğrencileri 1 Aralık Pazar günü Caddebostan Bet El Sinagogu’nda gerçekleşen geleneksel Hanuka törenine katıldı. İzzet Bana eşliğinde yapılan çalışmalarla Oço Kandelikas ve 8 Gündür Hanuka adlı şarkıları söyleyen miniklere Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh ile cemaat büyükleri ve tüm konuklar da eşlik ettiler.

3 Aralık Salı günü ise anaokulu öğrencileri  Joan Miro Sergisi için Tophane-i Amire Kültür Merkezi’ni ziyaret ettiler. Küçük ve büyük gruplar ayrı rehberle 60 tabloyu gezdiler. Atölye çalışmasına katılmayı da ihmal etmediler. Gördükleri tabloları yorumlayan öğrencilerin profesyonel çalışmaları atölye başkanları tarafından şaşkınlık içinde izlendi ve hepsine boyama kitabı hediye edildi.

Aynı gün 40 Minix öğrencisi Hanuka Bayramı nedeniyle Hahambaşılık binasında kendileri için verilen davete katıldı. Hahambaşı Rav Haleva ve Cemaat Başkanı İbrahimzadeh’i ziyaret ederek kendi elleri ile hazırladıkları anıları sundular. Mordo Bahar, Hahambaşı Rav Haleva’nın bu yıl koltuğunu teslim almak isteyen öğrenci oldu. Ardından hep birlikte yemek salonuna geçilerek bayram yemekleri yendi, Hanukiya yakıldı. Animatörle eğlenen çocuklar yüzleri boyandıktan sonra hediyelerini alıp ponçiklerini yediler.

 


Or-Ahayim’deki hastalar unutulmadı

Geçtiğimiz hafta kutlanan Hanuka Bayramı nedeniyle Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh ve Rav Yeuda Adoni Balıklı Hastanesi’ndeki cemaat hastalarını ziyaret ederek birlikte Hanuka mumlarını yaktılar ve hastalara ikramlarda bulunarak onlarla sohbet ettiler. Ayrıca Ulus Musevi Lisesi 8. sınıf öğrencilerinin ziyareti sırasında da söylenen şarkılarla neşelenen hastalar mutlu bir bayram geçirdiler.

İlkokul çocukları Hahambaşılık’ı ziyaret etti

UÖML ilkokul 1. ve 2. sınıf öğrencileri Hanuka Bayramı nedeni ile Hahambaşılık’ı ziyaret ettiler. UÖMO Eğitim Koordinatörü Röne Kaspi, İlkokul Müdür Yardımcısı Ebru Ulutaş ve öğretmenler Hülya Küp, Canan Oral, Bilge Ateş, Handan Bayram, Melike Yıldız, Şeyda Tuncaltan, Fuat Karakuş, Evrim Gökerman ve Yosi Haleva çocuklarla birlikte hoşca zaman geçirdiler.

Öğrencilerle öğretmenleri Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh karşıladı. Hahambaşı Rav Haleva çocukların Hanuka Bayramı’nı kutlarken onlara bayramın öneminden bahsetti. Kendisi çocukları Sefer Tora’nın üzerindeki süslere benzetti. Nasıl üzerindeki rimonimler Sefer Tora’yı süsler ve ses çıkarır aynı şekilde çocukların sesleri oldukça cemaate renk katacaklarını ifade etti. Ardından çocuklar kendileri için hazırlanan özel program için binanın üst katına çıktılar. Balonlarla ve lazer ışıklarla süslenmiş salonda öğle yemeği yediler. Greta Mizrahi ve Rav Naftali Haleva lazer ışıklarla Hanuka bayramını anlatan özel bir sunum gerçekleştirdiler. Ardından Hahambaşı çocuklarla birlikte Hanuka mumlarını yaktı. Rav Naftali Haleva’nın özel olarak hazırladığı Hanuka faaliyetleri ile program devam etti. Ardından müzik öğretmeni Evrim Gökerman eşliğinde çocuklar neşe içinde Hanuka şarkılarını söylediler.

Bu anlamlı günü hatırlamaları için çocuklara özel olarak hazırlanmış Tora Bereşit kitabı hediye edildi. Hahambaşı, kitaplar konusunda destek olan başta Ceki ve İrem Mizrahi çiftine, hoşça geçirilen bu partide emeği geçen faaliyetleri hazırlayan Rav Naftali Haleva ve Greta Mizrahi’ye ve katkıda bulunan tüm öğretmenlere teşekkürlerini sundu.

 

Golden Age’lilere GKD’de tiyatro

3 Aralık Salı günü  Golden Age Dostları, Hanuka Bayramı’nı Göztepe Kültür Derneği’nde kutladı. Golden Age Hanımları eşliğinde mekana gelen katılımcıları Golden Age Komisyonu Başkanı Lida Sarfati karşıladı.

Sarfati, tüm katılımcıların Hanuka Bayramı’nı kutladı ve Rav Yeuda Adoni’yi mikrofona davet etti. Rav Adoni, Hanuka’nın nedeni, önemi ve geleneğinin nasıl oluştuğu ile ilgili bir konuşma yaptı. Ardından hep birlikte Hanukiyalar yakıldı.

Mumlar yakıldıktan sonra, GKD tiyatro gönüllülerinin hazırladıkları ‘Aşk Eski Bir Yalan mı?’ oyunu, misafirleri kahkahalara  boğdu.

Gösterinin sonunda Golden Age Komisyonu Başkanı Lida Sarfati emeği geçen GKD Hanımlar kolu Başkanı İnes Levi’ye, GKD Başkanı İsak Petilon’un eşi Feride Petilon’a ve oyuncular Pepo Salerno, Diana Gabay, Eti Romano, Tuna Sarfeti, Vedat Gezer, Rana Halet, Murat Eskenazi, Viki Toledo, Viki Eskenazi, Raşel Özübahar, Tuna Suri, Zelda İpekoğlu’na teşekkür etti. 

Barınyurt’ta Hanuka ışığı

4 Aralık Çarşamba akşamı Barınyurt pansiyonerleri, barınyıldızlar ve yönetim kurulu üyeleri ile eşleri hep birlikte bayramı kutladılar. Artık gelenekselleşen bu kutlama gecesi hanukiya mumlarının yakılması ile başladı. Barınyurt mutfağının leziz yemeklerinin yenmesinin ardından İzzet&Yakar’ın müziği eşliğinde Demet&İlker ikilisi şarkılarıyla herkesi coşturdu.

 

GKD’de 7’den 70’e eğlence

Göztepe Kültür Derneği, Hanuka Bayramı nedeni ile 7’den 70’e tüm severlerini çatısı altında topladı.

Her hafta yapılan rutin spor faaliyetlerinin yanı sıra, Hanuka kutlaması, çeşitli etkinlikler, değişik yaş gruplarına hitap eden oyunlar, yarışmalar, eğlenceli atölye çalışmaları ve söyleşiler bayram havasında, neşe içinde gerçekleştirildi.

Gençlerin ‘After Hanuka Party’ adı altında düzenledikleri ve katılımın oldukça yoğun olduğu gecede eğlencenin tadını doya doya çıkardılar.

3 Aralık Salı günü Göztepe Kültür Derneği Hanuka Bayramı vesilesi ile Golden Age dostlarını misafir etti.

 

Pansiyonerler ve üyeler İYD’de buluştu

3 Aralık Salı gecesi İYD’de neşeli bir Hanuka eğlencesi düzenlendi. Kalabalık bir üye topluluğu ve pansiyonerlerin katılımıyla başlayan gecede ilk mumu Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh yakarken pansiyonerler ve gönüllüler de eşlik ettiler. Pansiyonerlerden İshak Altay’ın güzel sesiyle söylediği Hanuka’ya özgü şarkıların ardından yemeğe geçildi. Müzisyen Hrant ve akordencusu sahneye çıktığında coşan gönüllüler ve pansiyonerler, hep bir ağızdan şarkılara eşlik ettiler.

Gecenin sürprizi ise pansiyonerlerin kendi elleriyle hazırlamış oldukları hediyeleri Sosyal Dayanışma Başkanları Vivi Darsa ile beraber Sağlık Başkanı Röne Duenyas, Terapi Başkanı Şeli Elmas, Hanımlar Komisyonu Başkanı Beki Muaraf ve Dernek Başkanı Ceri Lebehar’a sunmalarıydı.

 

 

Talmud Tora Levavi Grubu şarkı ve skeçlerle kutladı

28 Kasım Perşembe gecesi Talmud Tora Levavi Grubu’nun düzenlediği Hanuka kutlaması yoğun bir katılımla Göztepe Kültür Derneği salonunda gerçekleşti. Lezzetli ikramların da sunulduğu etkinlikte, Talmud Tora Keren Şemeş Çocuk Korosu’nun birkaç üyesinin Meri Chaban ile birlikte söyledikleri Hanuka Şarkısı geceye ayrı bir neşe kattı.

Talmud Tora Caddebostan Başkanı İzak Babat’ın hoşgeldiniz konuşması ve ardından hep birlikte Hanukiya’nın yakılmasıyla başlayan gecenin sunuculuğunu Donna Kasuto üstlendi. Kasuto konuşmasında Hanuka öyküsünün verdiği mesajı açıklayarak, geçmişte yaşanmış bazı olaylardan herkesin şu an için ve kendi yaşantılarına dair alması gereken dersler olduğunu vurguladı. Kasuto, Hanuka Bayramı’nda ruhu hoşnut eden şeyler yapıldığından, geceyi ruhu besleyen müzikle doldurduklarını ve gösterinin konsepti olan Türk Sefarad Müziği’nin tarihçesinden kısaca bahsetti. Meri Chaban, Eti Romano ve Murat Eskinazi’nin canlı olarak seslendikleri Sefarad şarkılarına dinleyiciler coşku ile eşlik ederek, alkışlarıyla tempo tuttular. Şarkı sözlerinden yola çıkarak hazırlanan skeçlerde rol alan Diana Gabay, Meri Chaban, Eti Romano, Luiza Uçki ve Murat Eskinazi’nin performansları ise herkesi kahkahalara boğdu.

Gösterinin bitiminde Talmud Tora Levavi Başkanı İzabella Kandiyoti’ye bir çiçek sunulurken, gecede ve geçtiğimiz yıl boyunca tüm etkinliklerde aktif rol olan Levavi Grubu üyelerine de teşekkür plaketleri dağıtıldı.

Gecede Talmud Tora Başkanı Yusuf Kohen, Talmud Tora Caddebostan Başkanı İzak Babat, Talmud Tora kuruluşunda büyük emekleri geçmiş olan üç değerli din adamlarından Avram Yanni, eski dönem başkanlarından aynı zamanda gençlere halen aktif eğitim vermeye devam eden Hayim Farsi ve hem gençlere hali hazırda aktif olarak eğitim vermeye devam eden hem de Beth-El Sinagogu’nun hazanı olan Yasef Biçim de hazır bulundular.