Sirkeci Bet Avraam Sinagogu’nda Şabat Hatan duası

Toplum
11 Aralık 2013 Çarşamba

Sirkeci Bet Avraam Sinagogu, 7 Aralık Cumartesi sabahı, Pase ve Üretmen ailelerinin Şabat Hatan duası ile şenlendi

Geleneklere göre hupa altında evlenen her Yahudi gencine, evlilik törenini takip eden ilk Şabat duasında ‘Hatan Seferi’ (dua kitabı) okuma onuru verilir ve ezgilerle eşlik edilir. İki aile fertlerinin hazır bulunduğu bu törende damadın üzerine şekerler atılır. Aile birliği kutsanır.

Yahudiliğe göre dini evlilik töreninde yedi kutsama duası okunur (Şeva Berahot). Sonuncu duada şöyle der: “Mukaddessin sen Tanrım ki neşe ve mutluluğu, gelin ve damadı, coşkuyu, şarkıyı, zevki, aşkı, kardeşliği, barışı ve arkadaşlığı yarattın.”

Pase ve Üretmen aileleri de bu sevinç ve coşku günlerinde Şabat Hatan duasını gerçekleştirmek için 8 Aralık Cumartesi Sirkeci Bet Avraam Sinagogu’nda toplandı. Uzun yıllardır böyle bir törene ev sahipliği yapmayan Sirkeci Sinagogu yahidleri ve kalabalık aile fertleri ile sinagog şenlendi. Dua, Hazanlar Bensi Elmas ve Yusuf Kaspi tarafından okundu. Sirkeci Sinagogu Yönetim Kurulu Başkanı Naim Civre gençlere ve ailelerine hitaben evliliği ve evlilikte kadının önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Gelinle damada sunulan hediyelerin ardından İhtiyarlara Yardım Derneği Catering tarafından hazırlanan Şabat kahvaltısı sırasında herkes neşe içinde şarkılar söyledi.