Fransa’da Yahudiler devlet okullarına gidemiyor

CRIF Başkanı Roger Cukierman Fransa’daki devlet okullarındaki Yahudi öğrenci sayısının azlığını antisemitizme bağladı

Dünya
11 Aralık 2013 Çarşamba

Fransa’daki Yahudi cemaatlerini tek bir çatı altında toplayan  CRIF’in Başkanı Roger Cukierman geçen hafta Avrupa Meclisi’nde yaptığı konuşmada Yahudilerin çocuklarını devlet okullarından ziyade özel Yahudi veya Hıristiyan okullarına göndermesinin altında yatan sebebin antisemitizm olduğunu açıkladı.

Avrupa Yahudileri Kongresi ve B’nai B’rith International tarafından  Avrupalı meclis üyeleri işbirliği ile düzenlenen sempozyumda konuşan Cukierman,  AB Temel Haklar Ajansı’nın (FRA) dokuz Avrupa ülkesinden, kendisini Yahudi olarak tanımlayan 5.847 kişiyle yapılan anketin çarpıcı sonuçlarını masaya yatırdı.

Ankete göre Fransız Yahudilerinin yüzde 85’i antisemitizmi ‘büyük sorun’ olarak nitelendirirken, soruya İngiliz Yahudilerin yalnızca yüzde 48’i aynı şekilde cevap verdi.

Yine Fransızlar arasında antisemitizmin son beş yılda ‘çok’ arttığına dair algı yüzde 74 oranında çıkarken, bu oran İngilizler arasında yalnızca yüzde 27 oldu.

Ankete katılan Fransızların yüzde 46’sı antisemitizm nedeniyle Fransa’dan göç etmeyi düşünebileceklerini ifade ederken,  İsveç, Letonya ve İngiltere’de bu oran yüzde 18 oldu.

Cukierman Fransa başta olmak üzere Yahudilerin Avrupa’da kendilerini rahat hissetmediklerini söyleyerek, “Sünnetin ve kaşerut kurallarına göre hayvan kesiminin yasaklanmasına dair teşebbüsler bu etkiyi arttırıyor,” dedi.