İsrail-Ürdün ve FÖY’den Ortadoğu’da tarihi imza

İsrail, Ürdün ve Filistin Yönetimi arasında imzalanan tarihi su anlaşmasının ardından İsrail Enerji ve Su Bakanı Silvan Şalom yapılan anlaşmanın ekonomik, diplomatik, stratejik ve çevresel açıdan bölge için oldukça önemli olduğunu savundu

Dünya
11 Aralık 2013 Çarşamba

İsrail, Ürdün ve Filistin Yönetimi, 9 Aralık’ta Dünya Merkez Bankası’nın Washington’da bulunan genel merkezinde tarihi bir anlaşmaya imza attı. Yapılan anlaşmayla, İsrail’in güneyinde Ürdün sınırında bulunan Kızıldeniz ile kuzeydeki Ölü Deniz bir kanal ile birleştirilecek ve elde edilecek yıllık 100 milyon metreküplük su rezervi, İsrail, Filistin Yönetimi ve Ürdün halklarının kullanımına sunulacak.

 

 

 

Anlaşmayı İsrail adına İsrail Enerji ve Su Bakanı Silvan Şalom, Ürdün adına Ürdün Su ve Sulama Bakanı Hazim El-Nasser ve Filistin Yönetimi adına da Filistin Su Bakanı Dr. Shaddad Attili imzaladı.

Yıllık 300 ila 400 milyon dolara mal olacak 180 kilometre uzunluğundaki kanal,  Ürdün üzerinden geçerek 100 milyon metreküp suyu gittikçe kurumakta olan Ölü Deniz’e aktaracak. Projenin ihalesinin 2014 yılında açılması ve kanalın bir sene içinde tamamlanması bekleniyor.

Yılda 200 milyon metreküp suyun çekileceği kanaldan, İsraillilerin tuzdan arındırma teknolojisi sayesinde yaklaşık 80 milyon metreküp tatlı su elde edilecek. Elde edilen suyun yaklaşık 30-50 milyon metreküpü Arava bölgesi ve El At’a, 30 milyon metreküpü de Ürdün’e gönderilecek. İsrail ayrıca Tiberya Gölü’nden aldığı 50 milyon metreküp suyu Ürdün’e satacak.

Silvan Şalom anlaşma sonrası medyaya yaptığı açıklamada, “Bu tarihi bir anlaşmadır; bir hayal gerçek oldu. Bu hem bizim hem de Theodor Herzl’in hayalini kurduğu bir şeydi. Bu anlaşma ekonomik, diplomatik, stratejik ve çevresel açıdan bölge için oldukça önemli. Yıllardır yatırımını yaptığımız şeyin bir sonuca ulaşacağını ve bundan hem İsrail hem de tüm bölge halkının faydalanacağını görmekten mutluluk duyuyorum,” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu projenin diğer bir amacı da Kızıldeniz ile Ölü Deniz arasındaki yükseklik farkından faydalanarak elektrik üretmek ve turizm tesislerinin gelişmesini sağlamaktır.”