Batıya hücum ve Yahudiler

Amerika kıtasının batı kıyıları mesafe ve yolculuğun zor şartları nedeni ile doğu kıyılarına göre çok daha sonra göç alarak gelişmiştir.

Dünya
10 Aralık 2013 Salı

Jackie Krentzman tarafından yapılan ‘Amerika’nın Kudüs’ü’ adlı film, ABD’nin California eyaletinde bulunan San Francisco şehrinin  unutulmuş bir kıyı kenti iken  Yahudi göçmenler sayesinde Pasifik’in en gözde şehirlerinden birine dönüşmesinin hikayesini anlatıyor.

Film 19.yüzyılın ikinci yarısında özellikle fakirlik ve ırkçılık yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan Alman Yahudi göçmenlerin geldikleri yeni dünyada yerli halkla karşılaşmalarını sinema diliyle beyaz perdeye yansıtıyor.

Yahudiler California’ya geldiklerinde Avrupa’da olduğu gibi bir getto şeklinde yaşamaktansa geniş topluma entegre olmayı seçtiler. Birçok Yahudi California’da “altına hücum devri”nin yaşandığı o zamanlarda herkesin yaptığı gibi altın aramak yerine, madencilere malzeme satmayı tercih etti.

ABD’deki özgürlük  ve serbest rekabet sayesinde California’nın ilk Yahudi tüccarları yıllar içinde hem kendilerini hem de eyaletin ekonomisini geliştirdiler. 

Filmin yapımcısı bu tarihi gerçekleri kronolojik olarak anlatan filmi için şöyle konuşuyor: “Yahudiler San Francisco’da bir getto olarak yaşamadılar, tam tersine onlar bizzat şehri ve ekonomisini sıfırdan inşa ettiler.”