Nelson Mandela 95 yaşında hayata veda etti

Irkçılık ve ayırımcılık ile yaptığı mücadele ile tanınan, Nobel Barış Ödülü sahibi, Güney Amerika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela 95 yaşında Johannesburg’ta hayata veda etti.

Dünya
6 Aralık 2013 Cuma

20.yüzyılın en büyük devlet adamlarından Mandela’nın ölüm haberini Güney Afrika Başkanı Jacob Zuma şu ifadeyi kullanarak dünyaya duyurdu: “ Gelmiş geçmiş en büyük liderimizi kaybettik.”

ABD Başkanı Barack Obama, Güney Afrika liderinin kaybı dolayısı ile yaptığı resmi açıklamada, Nelson Mandela’nın bu dünyadan göçüp gittiğini ancak arkasında ülkesine barış ve özgürlük kavramlarını miras bıraktığını belirtti.

Amerikanın ilk Afrika kökenli Başkanı Obama sözlerini şöyle sürdürdü: “ Ben de onun yaptıklarından ilham alan milyonlarca kişiden biriyim, eğer onun fikirleri ve mücadelesi olmasaydı Başkan Obama’da olmazdı...”

 

Nelson Mandela beyazların azınlık olarak yaşadığı ancak siyahi vatandaşların seçme ve seçilme hakkı olmadığı Güney Afrika’da Afrika kökenli insanlara beyazlar ile aynı hakları istediği için 27 sene hapis yatmıştı.

Hapisten çıktıktan sonra beyaz azınlık yönetimine karşı  Afrika kökenliler için hak savaşı veren Mandela bu mücadeleden 1994 yılında zafer ile çıkmıştı.