Ayın çevreci sözü, çevreci haberi ve çevre girişimi

Çevre
4 Aralık 2013 Çarşamba

AYIN ÇEVRECİ SÖZÜ

“Biz değilsek, kim? Şimdi değilse, ne zaman? Burada, Varşova’da değilse, nerede?” Filipinler Başmüzakerecisi Yeb Sano’nun Filipinler’de binlerce kişinin ölümüne sebep olan Haiyan Tayfunu sonrası Varşova İklim Müzakereleri’nde yaptığı konuşmadan.

AYIN ÇEVRE GİRİŞİMİ: OFFTRAFIK ARABA PAYLAŞIMI SİTESİ

İstanbul’un bitmek bilmeyen trafik çilesine çözüm arayan Leri Saduk, Offtrafik isimli araba paylaşım sitesini kurdu. Offtrafik sitesi, yurt dışında popüler olan carpooling sistemini kullanarak, aynı yöne giden sürücüleri ve toplu taşıma kullanıcılarını buluşturarak daha verimli ve sürdürülebilir bir ulaşım alışkanlığı kazandırmayı hedefliyor. Şu anda sadece Koç Üniversitesi öğrencilerine açık olan site, ilerleyen dönemlerde farklı üniversitelere ve bölgelere de açılmayı hedefliyor.

Daha fazla bilgi için: www.offtrafik.com 

AYIN ÇEVRE HABERİ: SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İKLİM MÜZAKERELERİNİ TERK ETTİ

Varşova’daki İklim Konferansı’na katılan dünya devletleri, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede beklenen kararlılığı gösteremediler. ruhuna uygun bir yaklaşımı sergileyemediler. Bu atalet ve çözümsüzlüğe yanıt olarak, dünyanın dört bir yanından sivil toplumu temsilen Varşova’ya gelen, aralarında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Greenpeace, Oxfam, ITUC, Action Aid, Friends of the Earth’in de yer aldığı sivil toplum kurumları, 21 Kasım’da taraflar konferansından çekilme kararı aldılar. 19.’su gerçekleştirilen iklim müzakereleri tarihinde ilk defa sivil toplum toplu bir şekilde müzakerelerden çekiliyor.

Söz konusu kurumların yaptığı ortak açıklama şöyle:

“Sürdürülebilir bir gelecek için adil bir dönüşümü sağlama görevi gören iklim zirvesinin meyvesi koskoca bir SIFIR olacak. Özellikle gelişmiş ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadele için başarılı olmak zorunda olan iklim müzakerelerinin altını oyuyorlar. Dünyanın dört bir tarafındaki toplulukları temsil eden kurumlar ve hareketler olarak, Varşova’da kalan zamanımızı kullanmanın en iyi yolunun konferanstan kendi irademizle çekilmek olduğuna karar verdik.”