Hanuka Bayramı´nın ruhumuzu ve bedenimizi besleyen tatları...

Clara Haia AMRAM Sağlık
4 Aralık 2013 Çarşamba

Bu yıl Hanuka Bayramı’nın ilk kandilini yakıp  ‘Anerot Alalu’ şarkısını söylememizin ardından bir hafta geçti. Hanuka’nın son gününe gelip sekizinci kandili de yaktığımızda eminim geçmiş günlerde yaktıklarımızın da ışığı hala parlak bir şekilde içimizi aydınlatmaktadır.

Hanuka, bizi birbirimize bağlayan bir gelenektir fakat daha da önemlisi Hashem’e bize bahşettiği evren için duyduğumuz şükranın eğitici bir simgesidir. Tarihimiz bize öğretir ki Bet-Amikdaş’daki menorah için sadece bir günlük zeytinyağı olmasına rağmen bir mucize olup eldeki o az miktardaki yağ tam sekiz gün boyunca yandı. Biz de bunun anısını canlı tutarak yüzyıllardan beri Hanuka’da sekiz gün mum, ya da daha makbul olanı yapıp zeytin yağına batırılmış fitiller yakarız. Bu anı, mucizelerin varlığını ve onları hafife almamanın önemini bize vurgular.

Yaşamın her anı mucizelerle doludur. Yeter ki gözlerimizi ve gönüllerimizi açık tutalım, doğanın bir parçası olduğumuzu tüm benliğimizle hissetmeye ve yaşamın fark yaratan detaylarına odaklanmaya kendimizi alıştıralım.

Aşkenaz ya da Sefarad olmamız veya dünyanın hangi ülkesinde yaşadığımız fark etmez. Tüm Yahudiler bu ışık bayramını Kislev ayının aynı günlerinde kutlar ve Bore Olam’a olan bağlılığımızı, sevgimizi ve tüm zorluklara rağmen  birlikteliğimizi ve varlığımızı günümüze kadar devam ettirdiği için O’na olan minnettarlığımızı ifade ederiz. Bu yıl güzel bir tesadüfle ABD’deki Şükran Günü ile Hanuka aynı güne denk geldi. Aslında, her gün bir ‘Şükran Günü’ olmalı! Benim için gözlerimi açtığım ve ‘Mode Ani Lefaneha’ dediğim her sabah şükran duygularımı ifade etmek için yeni bir fırsattır. Ruhunuzu besleyecek bir alışkanlık olduğu için size de tavsiye ederim.

Hanukiya’nn her kandilini yaktığımızda hem atalarımızın şahit oldukları mucizeyi kutlarız hem de sonrasında çevirdiğimiz ‘sevivon’larla, söylediğimiz şarkılarla, hazırladığımız sufganiyot ya da latkes gibi özel yemeklerle geleneklerimizin bir nesilden ötekine birliktelik, mutluluk ve güzel tatlarla geçmesini sağlarız.

Sufganiyot için Clarita’s Way’e uygun bir tarif bulamadım (açıkçası pek de aramadım) ama sizlerle nefis, lezzetli ve sağlıklı bir latkes tarifi paylaşmak isterim. Hem besleyici hem de gayet hafif olan bu yemek geleneksel olarak Hanuka günleri ile ilişkilendirilmesine rağmen yılın her gününde hazırlanıp tüm aile fertleri tarafından beğeni ile yenebilir. Küçük farklılıklarla da aynı temayı kullanarak değişik çeşitlerini yaratabilirsiniz.

 Örneğin, normal patatesler yerine tatlı patatesler seçebilir, ya da ikisini birlikte kullanabilirsiniz. Ayrıca farklı oranlarda havuç, pırasa, maydanoz, dereotu ekleyerek ya da buz dolabınızı açıp rendelenebilecek başka besinler de seçip katarak kendinize özgün bir lezzeti ortaya çıkartabilirsiniz.

Latkes genel olarak sadece patates ile yapılır fakat göreceksiniz ki bu tarifteki sebzeler birçok farklı renkleri içerir. Unutmayın, her gün bir gökkuşağı yemek bedenimizin gereken çeşitli besinleri alabilmesini sağlar! Bir de çoğu kişi Latkesleri bol yağ kullanarak hazırlar ama Clarita’s Way yalnızca gereken miktarda yağ kullanmanızı önerir. Her şeyi kararında bırakın.. Az daha fazladır.

 

SEBZELİ LATKE

3 patates, soyulmuş ve rendelenmiş

1 havuç, rendelenmiş

1 kabak, rendelenmiş 

1 p›rasa, doğranm›ş

2 difl sarmısak, kıyılmış

1 yumurta

2 çorba kaşığı sıvı yağ

2 çorba kaşığı tam buğday unu

Bir tutam tuz ve bir tutam kırmızı ve/veya karabiber (arzu edilirse)

 

Bunlar çok besleyici ve lezzetliler, üstelik yapması da çok kolay. Buzdolabında en az 3-4 gün durabilirler. Beslenme çantaları için de çok uygun. Çocuklar, yemesi kadar yapmasını da severler! Onlarla mutfakta hoşça zaman geçirebilirsiniz böylece!

 

HAZIRLANIŞI

Bütün malzemeleri bir kâseye koyarak karıştırın

Bir tavayı yağlayın ve sebzeli “latke”leri, her bir yüz için yaklaşık 4 dakika olmak üzere, orta ateşte pişirin.

‘Latke’leri bizim yaptığımız gibi komik bir surat olarak servis edebileceğiniz gibi, güzel bir balık ya da etin yanına garnitür olarak da ekleyebilirsiniz!

Sevgili okurlarım, Latke’leri hazırlarken resimde göründüğü gibi çocuklarınız, aileniz ve arkadaşlarınız için çok eğlenceli ve yaratıcı bir tabak oluşturmak gayet kolaydır.

‘Çok Zarif Bir Hanımefendi’, yeni kitabım ‘Sağlıklı Yemekler, Mutlu Çocuklar’daki sıra dışı tariflerden biridir. Afiyet olsun!