Piyasaların yeni korkusu

Uluslararası piyasalar, Çin’de halka arzlara yeniden izin verileceğinin duyurulması sonrası endişeli...

Ekonomi
4 Aralık 2013 Çarşamba

Çin hisse senetleri, hükümetin ilk halka arzların (IPO) yeniden başlamasına izin vereceğini kaydetmesinin ardından düştü ve küçük şirketleri içeren endeks rekor düşüş gösterdi. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, Asya’da imalat sanayindeki sıçrama ile birlikte güç kazanırken, Tayland bahtı, ölümle sonuçlanan protestoların etkisi ile değer kaybetti.

Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi, 0,9 aşağıda seyrediyordu ve ChiNext Endeksi yüzde 8,1 kadar düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Yeni Zelanda doları ABD doları karşısında, ülkenin ticaret hadlerinin 1973’ten bu yana en hızlı artışını göstermesinin ardından yüzde 0,9 yükselirken, Avustralya doları yüzde 0,6 değer kazandı. Baht yüzde 0,3 düştü ve altın geriledi.

Çin’de hisse senetleri regülatörü, otoritelerin bir yılı aşkın süredir yeni halka arzlara koydukları yasağı kaldırmaya hazırlanmaları ile birlikte, 50 şirketin ocak ayının sonuna kadar ilk halka arz için hazır olacaklarını duyurdu. Çin’de imalat sanayi endeksleri Kasım ayında, tahminlerin üzerinde çıkarken, Güney Kore, Hindistan ve Tayvan’daki göstergeler yükseldi. Tayland’da Başbakan Yingluck Shinawatra görevi bırakmasını isteyen protestocular, Bangkok’taki çatışmalarda üç kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, protestolarını daha da artıracaklarını belirttiler.

Jianghai Securities Co. analisti Xu Shengjun, “İlk halka arz planı hisse senetlerini aşağı çekiyor,” dedi ve “Yeni hisse senetlerinin piyasaya gelmesi ile birlikte, fiyatlar ucuzlayacaktır ve bu da hisseleri daha cazip kılacak. Pahalı düşük sermayeli şirket hisselerini almak istemek gülünç,” şeklinde görüş bildirdi.

Shenzen’de kote edilmiş şirketlerin göstergesi ChiNext Endeksi yüzde 6,9 düştü ve bu yılki kazancını yüzde 78’e daralttı. Şanghay Bileşik Endeksi 2013 yılında yüzde 3,4 kaybetti. Regülatör, 760’ın üzerinde şirketin halka arzın onaylanması için sırada beklediğini ve tüm başvuruların incelenmesinin tamamlanmasının yaklaşık bir yıl alacağını kaydetti.

 

Arup‘un bir üst düzey yöneticisi, İngiliz mühendislik firmasının dünyanın çeşitli yerlerindeki  u projelerinde birlikte çalışmak için İsrail’in ulusal su şirketi olan Mekorot ile görüşme halinde olduğunu söyledi.

Arup‘un global su biriminin direktörü Mark Fletcher, su teknolojisiyle ilgili bir konferansta Reuters’a, “Mekorot farklı yerlerde çalışmak istiyor, biz de global bir firmayız ve ilişkilerimizi geliştirmek için hevesliyiz,” dedi.

Genel su temini, tuzdan arındırma ve suyun yeniden kazanımı gibi projeler yapılabilecek.

İki ülkenin işbirliği yapmak istediği ülkelerden biri, Arup’un bağımsız olarak çalışmalarını sürdürdüğü Myanmar.

Arup‘un üzerinde çalıştığı bir diğer girişim, su teknolojileri için potansiyel bir araştırma ve pilot test merkezi olup su arıtma çalışmalarını da içerecek. Bunun için düşünülen yerlerden biri Polonya.

İsrail teknolojisinin uzmanlaştığı iki alan olarak deniz suyunun tuzdan arındırılmasını ve damla sulamayı gösteren Fletcher, “Bu, dünyadaki en iyi teknolojilerden birine yönelik olacak. İşin büyük kısmında İsrail teknolojilerinin bulunacağını düşünüyorum,” dedi.

Arup, Tel Aviv’deki İngiltere Büyükelçiliği’nde bulunan İngiltere-İsrail Teknoloji Merkezi‘nin desteğiyle, teknolojilerini denemek ve İngiltere’ye getirmek için İsrailli genç ve yenilikçi birçok firmayla da birlikte çalışıyor.