Kritik hafta başladı! Peki, beklentiler neler?

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın kararları üzerindeki etkisi nedeniyle yön üzerinde belirleyici olan istihdam verileri başta olmak üzere yoğun veri ve haber akışının olduğu hafta dengeli başladı

Ekonomi
4 Aralık 2013 Çarşamba

ABD’de Şükran Günü tatili nedeniyle kısalan geçen hafta piyasalar pozitif görünümünü korurken, bu hafta yoğun haber ve veri akışı yön üzerinde belirleyici olacak. Analistler, bu hafta cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi başta olmak üzere makroekonomik verilerin piyasalarda sert hareketliliklere neden olabileceğini belirtiyor. Cuma günü yapılan yarım günlük işlemde Dow Jones Endeksi haftayı yüzde 0,07 oranında düşüşle 16.086 puandan tamamlarken, S&P 500 Endeksi de yüzde 0,08 oranında değer kaybetti.

Avrupa tarafında haftanın son işlem gününde karışık bir seyir izlenirken bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kararlarının yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Geçen hafta ECB’nin mevduat faizlerini eksiye düşürebileceği yönünde çıkan haber ve açıklamalara karşın avro/dolar paritesinin yükseliş isteğini devam ettirmesi ve 1,36 seviyesinin üzerine yükselmesi dikkati çekti.

Avro/dolar paritesi yükseliş eğilimini üst üste üçüncü haftaya taşırken, hisse senedi piyasaları da genel olarak pozitif görünümü korudu. Cuma gün Almanya’da DAX endeksi günü yüzde 0,19 oranında yükselişle tamamlarken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,17, İspanya’da IBEX 35 Endeksi yüzde 0,23 oranında düşüş kaydetti. Analistler, açıklanacak imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini belirterek, perşembe günkü ECB toplantısı öncesinde genel olarak pozitif görünümün korunabileceğini tahmin ediyor.

Yurt içinde ise geçen hafta BIST 100 Endeksi’nin cuma günkü yükselişiyle haftayı pozitif kapattığı görüldü. Geçen hafta genel olarak küresel piyasalardan negatif yönde ayrışan BIST 100 Endeksi, cuma günü önceki kapanışa göre yüzde 1,57 oranında yükseliş kaydetti.

Analistler, bugün ve yarın Hazine’nin düzenleyeceği ihaleler ile birlikte yarın açıklanacak kasım ayı enflasyon verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. Dolar/TL paritesinde 2 seviyesinin üzerinde dengelenme sağlandığını ve volatilitenin azaldığını ifade eden analistler, BIST 100 Endeksi’nin verilerden de destek bulması durumunda cuma günü başlayan yükseliş hareketini devam ettirebileceğini kaydediyor. Analistler, BIST 100 endeksinde önemli hareketli ortalamaların 75.500 - 75.900 aralığında kesiştiğine dikkati çekerek, endeksin bu seviyelerin üzerinde kapanış yapması durumunda alışların güçlenebileceğini tahmin ediyor.