İsrail BM İnsan Hakları Konseyi’ne kabul edildi

İsrail’in BM İnsan Hakları Konseyi’ne kabulünün ardından ABD Dışişleri Bakanı Kerry, dünyada artan antisemitizm olaylarına karşı İsrail’in tüm dünyaya sesini duyurması gerektiğini savundu

Dünya
4 Aralık 2013 Çarşamba

İsrail, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin (BMİHK) Batı Avrupa ve Diğer Devletler Grubu’na (BADDG) kabul edildi. Bu gelişmenin amacı, İsrail’in BM içerisindeki durumunu iyileştirmek olarak görülüyor. İngiltere, Almanya, Kanada, Fransa grubun üye ülkeleri arasında yer alırken ABD de gözlemci ülke konumunda bulunuyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, BMİHK’nın İsrail’in mevcut durumunu iyileştirmeye karar verdiğini belirtti.

Yapılan teklif, BADDG üyesi ülkelerin İsrail’in katılımıyla ilgili itiraz veya kaygılarını paylaşıp fikir birliğine ulaşmaları için cuma akşamına kadar uzatılmıştı. Hiçbir ülkenin karşı çıkmaması üzerine pazartesi günü İsrail’in üyeliğinin kabul edildiği açıklandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili konuyla ilgili, “Bu, Dışişleri Bakanlığı’nın son aylarda yaptığı diplomatik çalışmaların başarılı bir sonucudur,” açıklamasını yaptı.

İsrail Mart 2012’de BMİHK’nın yaptığı İsrail karşıtı açıklamalar nedeniyle konseyi boykot etme kararı almıştı. İsrail’in Batı Avrupa ve Diğer Devletler Grubu’na adaylığı, BMİHK ile olan ilişkilerini gözden geçirip bir buçuk yıldır süren boykota son vermesi neticesinde gerçekleşti. İsrail, anlaşmanın kuralları gereği üç hafta önce BM Evrensel Periyodik İnceleme Kurulu’nda yer aldı.

Pazartesi günü kararın açıklanmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail’in BADDG’ye katılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, bu gelişmenin BM’de İsrail’e karşı olan önyargıları bitirmeye çalıştıkları bir dönemde atılmış önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

Kerry, ayrıca antisemitizmin dünyada yükselişte olduğu bir dönemde İsrail’in her ortamda sesini duyurabilmesinin her şeyden önemli olduğunu sözlerine ekledi.