Suriye için Cenevre Konferansı’na tarafların katılımı garantilendi

Suriye’de barış için yapılması planlanan Cenevre Konferansı’na tarafların katılımı teyit edildi. Tarafların katılımı ABD, Rusya, BM’nin zorlu çabaları ile sağlanırken geçiş döneminde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın rolü olup olmaması en önemli anlaşmazlık konusu olarak devam ediyor

Dünya
4 Aralık 2013 Çarşamba

Suriye hükümeti Cenevre’de 22 Ocak 2014’de yapılması planlanan barış görüşmelerine katılacağını teyit etti. Resmi kanallardan yapılan duyuruda Cenevre’ye gönderilecek delegasyonun bizzat Suriye Başkanı Beşar Esad tarafından talimat alarak görüşme yapacağı bildirildi. Fakat aynı bildiride Esad’ın görevi bırakması ve herhangi bir geçici hükümete razı olmasının müzakere konusu olarak kabul edilmediği yer aldı. 

Suriye Dışişleri Bakanlığı da muhalefeti terörist gruplar olarak değerlendirerek delegasyonun temel amacının her şeyden önce terörizme son vermek olduğunu belirtti.  Bakanlık ayrıca bazı Batılı ve Arap dünyasından diplomatların Esad’ın görevden ayrılması gerektiği yönündeki yorumlarına ise, “Rüyalarından uyanmaları gerek. Eğer bu yanılsama ve hayalde ısrar edeceklerse görüşmelere katılmalarına gerek yok,” şeklinde sert eleştiride bulundu.

Suriye rejiminin bu uzlaşmaz tutumunun 2011 Mart’ından beri süren ve 100 bin kişinin hayatına mal olan savaşta Esad hükümetinin ilk defa hem askeri, hem de diplomatik ve politik olarak bu kadar güçlü konumda olmasından kaynaklandığı yorumu yapıldı.

UZLAŞMA UMUDU DOĞDU

ABD, Rusya ve BM uzun süredir savaşa diplomatik bir çözüm bulunması için uğraşı veriyordu. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada görüşmelerin önemini vurguladı ve her iki tarafın görüşmelere katılacağını belirtti. Ki Moon görüşmelerin amacının tam yetkili geçici hükümet kurulmasına yönelik olacağını belirtti. 

BM’nin Suriye elçisi Lahdar Brahimi ise görüşmeye katılacak diğer ülkeler konusunda henüz tam bir katılımcı listesinin oluşturulmadığını, İran ve Suudi Arabistan’ın da katılımının söz konusu olabileceğini ifade etti. 

Suriye muhalefeti ise Cenevre Konferansı’na katılmak için bazı şartlarının olduğunu belirtti. Muhalefet lideri Ahmet Carba en temel şartlardan biri olarak Beşar Esad’ın konferans sonrası sağlanabilecek bir geçiş hükümetinde hiçbir rolü olmamasını öne sürdü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İranlı meslektaşı Cevad Zarif, Tahran’da birlikte yaptıkları ortak basın toplantısında konferans öncesinde taraflara ateşkes çağrısında bulundular. Zarif, İran’ın ve Türkiye’nin Suriye konusunda ortak bazı görüşleri olduğunu ve bunların arasında en önemlisi olarak Suriye’de askeri bir çözümün mümkün olmadığı konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Zarif ayrıca Cenevre Konferansı’na davet edilmeleri durumunda katılımcı olabileceklerini sözlerine ekledi.