İran ikinci nükleer santrali kuruyor

Dünya
4 Aralık 2013 Çarşamba

İran haber ajansı Fars’ın pazar günkü haberine göre İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “İkinci nükleer santral da ilk santralın aktif olduğu Buşehr kentinde kurulacak,” dedi.

Şu anda aktif olarak çalışmaya devam eden Buşehr reaktörü Rusya tarafından yapılmış ve geçtiğimiz sene tam kapasitesine ulaşmıştı. 

Ruhani, “Tahminlerimize göre ikinci santral de aynı yerde inşa edilecek. Aynı zamanda bu şehrin turizm gibi diğer olanaklarından da yararlanacağımızı umuyorum,” diyerek sözlerine devam etti.

Geçtiğimiz ay İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salahi yaptığı açıklamada yeni kurulacak nükleer santrallerden bahsetmiş ve konuyla ilgili şunları söylemişti: “Gelecekte kurmayı planladığımız nükleer tesisler hakkında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (UAEK) bilgi vermek zorunda değiliz. Ancak, nükleer maddelerin santrala girişinden 180 gün önce IAEA’yi bilgilendireceğiz.”

Ruhani cuma günü Financial Times gazetesiyle yaptığı röportajda, İran’ın nükleer programının miktarının sivil halkın enerji ihtiyacına göre belirlendiğini belirtti.