Cenevre’de ‘teknik detaylar’ görüşülecek

Dünya
4 Aralık 2013 Çarşamba

Geçtiğimiz ay Cenevre’de yapılan görüşmeler sonucu İran’la nükleer anlaşmanın karara bağlanmadığı, altı aylık geçiş sürecinin henüz başlamadığı ve İran’ın hâlâ hiçbir sınırlamasının olmadığı gelen haberler arasında yer alıyor

Geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve İran arasında imzalanan geçiş dönemi anlaşması son şeklini almadığı için bu hafta temsilciler Cenevre’de tekrar bir araya gelerek anlaşmanın çözümlenmemiş kısımlarını tartışacaklar.

İran’ın yarı resmi bir haber ajansının cumartesi günü verdiği habere göre bu hafta yapılacak görüşmelerde anlaşmasının ‘teknik detayları’ tartışılacak. Ajans, hangi düzeyde temsilcilerin katılacağı bilgisini vermezken, ABD komitesinin Wendy Sherman liderliğinde görüşmeye katılması bekleniyor.

Cenevre görüşmelerinde önemli bir rolü olan İran Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Abbas Araqchi’nin İran’ın uranyum zenginleştirme hakkını her türlü anlaşma sonrasında koruyacağı açıklaması aynı haberde yer aldı.

BM Güvenlik Konseyi Dışişleri Bakanları ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif anlaşmaya varıldığını açıklamışlardı, fakat Zarif daha sonra İran Meclisi’nde yaptığı konuşmasında, kabul ettiklerini söyledikleri şartları açık bir şekilde ihlal ederek, Arak ağır su reaktörünün inşaatına devam edeceklerini belirtmişti.

ABD Dışişleri sözcüsü Jen Psaki geçtiğimiz hafta konuyla ilgili olarak, İran’ın yaptırımların gevşetilmesi karşılığında nükleer programını yavaşlatacağı altı aylık geçiş sürecinin henüz başlamadığını ve daha birçok konunun sonuçlandırılması gerektiğini açıkladı.