Kerry İran için İsrail’de

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Cenevre görüşmeleri sonrası gerginleşen İsrail-ABD ilişkilerini rayına sokmak için sekizinci kez bölgeye gidiyor

Dünya
4 Aralık 2013 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ‘tarihi hata’ olarak nitelendirdiği nükleer anlaşmanın ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yükselen tansiyonu düşürmek için 3-6 Aralık tarihleri arasında İsrail’i ziyaret edeceğini açıkladı.

Kerry, sıkıntılı bir dönemden geçen İsrail-Filistin barış görüşmelerinin seyrini düzeltmek için Filistin Lideri Mahmud Abbas ile de görüşecek.

Netanyahu geçtiğimiz hafta sonu Cenevre’de İran’la üzerinde uzlaşılan nükleer anlaşmayı sert bir dille kınamış ve Tahran’ın askeri nükleer kapasitesini tamamen sıfırlayacak bir anlaşmanın daha yerinde olacağını söylemişti. Bunun üzerine ABD Başkanı Barack Obama sözkonusu anlaşmanın İran ile daha geniş kapsamlı bir anlaşmayı garantileme yolunda bir adım olduğunu ve Ortadoğu’da güvenliği sağlayacağını iddia etmişti. ABD’li yetkililer Washington’ın Tahran ile uzlaşmasının çok uzak bir ihtimal olduğunun ve aralarında 30 yıldır hiçbir diplomatik ilişkinin olmadığının altını çizdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Filistin Halkıyla Beraberlik Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda İsrail’e seslenerek yeni yerleşim yerlerinin inşasının ciddi endişe yarattığından söz etti.

Ki Moon, İsrail’e Batı Şeria ve Kudüs’ün doğusunda yeni yerleşim yerleri kurmaması çağrısında bulunurken, Gazze’nin de İsrail’e yönelik roket saldırılarını ve militanların sahil şeridinde yeni tüneller inşa etmesini kınadı.