LİVNİ: “Barış görüşmelerinde ilerleme kaydediyoruz”

İsrail Adalet Bakanı Livni deneyiminin Filistinlilerle Cenevre’deki gibi kötü bir anlaşma yapılmasını engelleyeceğini söyledi

Dünya
4 Aralık 2013 Çarşamba

İsrail Radyosu’nda yayınlanan Midday programına konuk olan İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni İran’la Cenevre’de varılan anlaşmayı değerlendirerek, kendi siyasi deneyiminin Filistinlilerle benzer başarısızlıkta bir anlaşma yapılmasını önleyeceğini belirtti. Filistin’le yürütülen barış görüşmelerinde başmüzakereci olarak görev alan Livni, Filistinli tarafların yerleşim birimleriyle ilgili yaşadıkları memnuniyetsizliklere rağmen esaslı bir ilerleme kaydettiklerini dile getirdi.

Livni, barış görüşmelerinde başarısızlıkların önüne geçmenin oldukça zor olduğunu, bunun için de deneyim ve uzmanlığını sonuna kadar kullandığını söyleyerek, İsrail’in ulusal çıkarlarını korumanın her şeyden önce geldiğinin altını çizdi.

Knesset’te pazartesi günü yapılan Barış Konferansı’nda da söz alan Livni, İsrail’in İran’la varılan anlaşmadan mutsuz olmayı bırakıp, dikkatini Filistinlilerle yapılacak barış görüşmelerine yoğunlaştırmasını önerdi. Livni ayrıca İran’la varılacak kalıcı anlaşmaya yönelik müzakerelerin süreceği altı aylık sürenin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından İsrail ve Filistin arasında yapılması öngörülen barış görüşmeleri için tanınan dokuz aylık süreyle çakışmasının bir tesadüf olmadığına dikkat çekti.

Livni Cenevre’de geçtiğimiz ay İran’la imzalanan ara anlaşmayla ilgili olarak, ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında İran’ın nükleer programını durdurmasına ilişkin önümüzdeki altı ayın İran’ın iyi niyetinin sınanması için belirleyici bir tarih olacağını belirtti. Livni ayrıca bu sürenin İsrail için de İran’ın Cenevre’de yapacağı kalıcı bir anlaşmanın maddelerini netleştirme konusunda etkin rol oynaması adına fırsat olacağını ifade etti.