Bir MitzvahDay daha böyle geçti…

“Para bağışı yapmadan insanlara neşe katmak ve çevremizde fark yaratmak” amacıyla düzenlenen Mitzvah Day, bu yıl 17 Kasım’da gerçekleşti. Bu özel güne 24 kurumdan, 700’den fazla gönüllü katıldı

Sibel KONFİNO Toplum
4 Aralık 2013 Çarşamba

Londra’da başlayan ve son 4 yıldır Avrupa, Amerika ve Türkiye’deki 30. 000’e yakın gönüllünün aynı gün el ele vererek çalıştıkları Mitzvah Day’in ortak dili dostluk, umut ve sevgiydi. Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencileri liderliğinde Türkiye ayağının gerçekleştiği Mitzvah Day’e İstanbul ve İzmir’den kurumlar katıldı. Katılımcılar gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve duygularını bizlerle paylaştılar.

 

Ortaköy Sinagogu

Ortaköy Sinagogu Vakfı, toplumda birlik ve beraberliği sağlamak aynı zamanda farkındalık yaratmak adına gerçekleştirilen Mitzvah Day kapsamında, gönüllüler aracılığı ile toplanan bağışları Koca Mustafa Paşa Çocuk Çiğdem Özkan Yuvası ile Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’na teslim etmek için gerekli hazırlıkları tamamlamak için 17 Kasım günü sinagogda toplandı.

İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kapsamında faaliyet göstermekte olan Kocamustafa Paşa Çiğdem Özkan Çocuk Yuvası’nda 0-2 yaş aralığındaki korunmaya muhtaç 60 çocuğa bakım hizmeti verilmekte. Bu çocuklar için eğitim malzemeleri, oyuncak, giysi, mama biberon ve tıbbi malzemelerden oluşan ihtiyaç listesi gönüllülerin katkısı ile karşılandı. Malzemeler 19 Kasım Salı günü, Şişli Belediyesi otobüsü ile Ortaköy Sinagogu Vakfı nezdinde Rav Nafi Haleva ve Rakel Meşulam ile Uluslararası Sosyal Dayanışma Federasyon Başkanı Mürver Baras’tan oluşan bir ekiple kendilerine teslim edildi.

2000 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Servisi hekimleri ve çocukları tedavi görmekte olan ailelerin biraya gelmesiyle “Nerede yaşam varsa, orada umut vardır” sloganıyla kurulan Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV)’nın ihtiyaçları doğrultusunda, 0-17 yaş arası çocuklar için eğitici setler, animasyon, çizgi film ve DVD’ler ile kutu oyunları yine gönüllülerin katkısı ile karşılandı.

Or-Ahayim Hastanesi

2013 Mitzvah day Or-Ahayim gönüllerine, yaşlı, genç, kadın, erkek, ev sahibi, misafir, dernek, vakıf, hastane, okul, hep birlikte uyumla çalışmanın, paylaşmanın, başarmanın, fark yaratmanın, mutlu etmenin hazzını yaşattırdı. 11-17 Kasım haftası hastanede arzu eden Ulus Musevi Lisesi Ana Sınıfı öğrencilerine göz taraması yapıldı. 24 Kasım Pazar günü Nesim Albala Salonu’nda Golden Age’liler ve Matan Basater- Barınyurt’ lular ile birlikte Albert ve Tracy D. Aziz’in neşeli Ladino şarkılarıyla eğlenildi ve aynı gün Kardiyolog Uz. Dr. Özkan Köse ‘Sağlıklı Yaşam, Sağlıklı Kalp’ adlı bir konuşma gerçekleştirdi.

Alef gençliği

Alef Gençliği bu sene 10 yaş üzeri  çocuklarıyla Or-Ahayim Hastanesi’ndeki hastalara dilek kartları hazırladırken, Mitzvah Day’in bir parçası olabilmenin ve büyükleri için bir şeyler yapabilmenin mutluluğunu yaşadılar.

Fakirleri Koruma Derneği gençleri

FKD gençleri Mitzvah Day kapsamında Balıklı Rum Hastanesi’ndeki Or Ahayim hastalarını ziyaret ettiler. Cemaatin ileri yaştaki hastaları ile vakit geçirdiler, sohbet ettiler. Gençleri yanlarında görmek, getirdikleri badem ezmelerini birlikte keyifle yemek hastaları çok mutlu etti.  Ayrıca gençler yeni Alef binasında yapılacak 0-6 yaş bebek odasına maddi yardımda bulunup, Ikea’dan temin edilecek mobilyaları monte ettiler.

Neve Şalom Vakfı 

 Mitzva Day kapsamında Neve Şalom Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri, dindaşlarla beraber güzel bir mitsva yapmaya ön ayak oldular.

Hasköy Mezarlığı’nda sahipsiz taşlar onarıldı, temizlendi, çevre düzenlemesi ve çiçeklendirme yapıldı. Önümüzdeki günlerde de sahipsiz kalmış mezar taşlarının onarılmasına ve temizliğine devam edilecek.

Fakirleri Koruma Derneği Hanımlar Kolu

Yetimleri Koruma ve Barındırma Derneği gönüllüleri ve bünyesindeki çocuklarla Şişli’deki kaşer lokantada buluştu. Nedim Kalaora çocuklara Hanuka bayramı hakkında bilgi verdikten sonra onların sorularını yanıtladı. Hep beraber yenen öğlen yemeğinin ardından Fakirleri Koruma Derneği Hanımlar Kolu Proje Komisyonunun  destekleriyle alınan  Hanukiyalar, mumlar, hikâye kitabı ve birer koku hediye edildi. Ayrıca etkinliğe katılan çocuklara dernek tarafından kıyafet çeki verildi. 

Generation Next ve diğer  gençlik ekipleri TUJS, Yetişkin Gençler

Gençler Mitsvah Day kapsamında bir çalışma başlatarak körler için sesli kitap okuma eylemini gerçekleştiriyorlar. Bu proje genelde evlerde kayıt programı aracılığıyla yürütülüyor. Katılanlar oturdukları yerden dijital kütüphaneye sesli kitap konusunda büyük yardımda bulunmuş oluyorlar.

Suadiye Minix Anaokulu

Mitsvah Day kapsamında Siirt-Pervari /Beğendik beldesindeki  ortaokul kütüphanesine destek oldu. Bir diğer etkinlik ise Kadıköy Hayvan Barınağı’na gönderilen kuru mamalar ve battaniyeler oldu. Tüm öğrenciler ve aileleri yürekten bu etkinliklere katıldılar.

Matan Baseter

Matan Baseter gönüllüleri Barınyurt bünyesindeki tüm ihtiyaçlılara 600 adet ayakkabı dağıttılar.

Bar/Bat-Mitsva Kulüpleri

Barınyurt’taki yaşlılara Hanuka konseptli Amerikan servisleri hazırladılar.

Talmud Tora

Talmud Tora Minix’in yemek atölyesinin ihtiyacı olan fritözü temin etti. Engelli arkadaşlarla öğle yemeği yendi.

Talmud Tora ve Caddebostan Sosyal Yardım Ortak Projesi

Ortak Proje olarak gözleri görmeyen ve felçli bir arkadaşlarıyla zaman geçirdiler, sohbet ettiler. Talmud Tora ve Caddebostan Sosyal Yardım Ortak Projesi olarak; engelli ve yaşlı Faruk Moralı Bey’i evinde ziyaret ettiler. 14 Kasım mitsvah day olmasının yanı sıra dünya diyabet günüydü. Bozuk olduğunu düşündükleri kan şeker ölçüm cihazını kontrol ederek bilgiler verdiler. 

Kuzguncuk Cemaati Vakfı Kadınlar Komisyonu

‘Gün hepimizin günü’ başlığıyla yola çıkan Kuzguncuk Cemaati Vakfı Kadınlar Komisyonu bu sene de İZEV’le çalışma kararını aldı. Amaç oradaki özel ve güzel yüreklere dokunmak, onların kendilerini değerli hissetmelerini sağlamak, hayatlarını kolaylaştıracak ihtiyaçlarını da temin etmekti. Yaşanan eğlenceli, neşeli, sevinçli, bazen hüzünlü anlar sonuçta coşkuyla sona erdi. 

Golden Age Komisyonu

Golden Age Komisyonu üyeleri ve Lili Barokas; Mitzvah Day Haftası kapsamında 20 Kasım Çarşamba günü Darülaceze’yi  ziyaret etti. Yapılan ziyarette  Darülaceze’de kalan 0-3 yaş arası çocuklara yaşlıların ördüğü kazak, hırka, şapka, kaşkol gibi el işleri, çeşitli giyim eşyaları ve orada kalan yaşlılara kolonyalar hediye edildi.  Ayrıca komisyon üyeleri Mitzvah Day Haftası kapsamında 28 Kasım Perşembe günü Down Cafede çalışan çocuklara destek olmak amacıyla öğlen yemeğine gittiler. 

 GKD Gençlik

Kadıköy Acıbadem Mezarlığı’nı temizleyip kırık taşları onardılar. 

Golden Age Komisyonu

Golden Age Komisyonu üyeleri ve Lili Barokas; Mitzvah Day Haftası kapsamında 20 Kasım Çarşamba günü Darülaceze’yi  ziyaret etti. Yapılan ziyarette  Darülaceze’de kalan 0-3 yaş arası çocuklara yaşlıların ördüğü kazak, hırka, şapka, kaşkol gibi el işleri, çeşitli giyim eşyaları ve orada kalan yaşlılara kolonyalar hediye edildi.  Ayrıca komisyon üyeleri Mitzvah Day Haftası kapsamında 28 Kasım Perşembe günü Down Cafede çalışan çocuklara destek olmak amacıyla öğlen yemeğine gittiler. 

Talmud Tora çocukları  

Talmud Tora çocukları Mitzvah Day günü Barınyurt’taki pansiyonerlerle resimler ve el işi faaliyetleri hazırladılar.  Ayrıca Hanuka haftasının içindeki pazar günü Bar/Bat-Mitsva Kulubü ile birlikte Barınyurt’u ziyaret ederek hep birlikte hanukiya yaktılar. 

GKD Hanımlar Kolu

Mitzvah Day kapsamında, 25 Kasım Pazartesi günü Göztepe Kültür Derneği Hanımlar Kolu, Balıklı Rum Hastanesi yaşlılarını ziyaret ederek bir adet kapsamlı tekerlekli sandalye bağışında bulundular. Ardından hanımlar Barınyurta giderek pansiyonerlerle sohbet ettiler. 

Ayrıca GKD Hanımları iki adet kapsamlı iskemle, altı yatak alezi ve altı adet tuvalet yükselticisini kuruma bağışladılar.

Caddebostan - Kadıköy  Hemdat İsrael gönüllüleri

Gönüllü hanımlar Mitsva Day için kalabalık bir grup olarak Balıklı Rum Hastanesi’ni ziyaret ettiler. Pembe melekler tarafından karşılanan hanımlar sıcacık, tertemiz, yoğun şefkatin hakim olduğu ortamda hep beraber odalara dağıldılar. Her yatan hastanın hatırını sorarken, şakalaşmayı ihmal etmeyip  onlarla sohbet edip hayatlarının bir anına olsun ışık tutmayı hedeflediler.  

Öğrencilere Yardım Derneği

Öğrencilere Yardım Derneği (Mişne Tora) 17 Kasım günü sabahı Mitzvah Day sosyal paylaşım etkinliğini Mecidiyeköy’deki Down Cafe’de gerçekleştirdi. Dernek mensuplarından bir kısmı, cafede çalışan Down sendromlu gençlerin hazırladığı bir bruncha katıldı ve kuruma bir bağışta bulundu. Korumalı işyeri projelerinden Down Cafe projesi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu’nun destekleriyle İZEV çocuklarının annelerinin kurduğu ADER Alternatif Yaşamı Destekleme Derneği tarafından hayata geçirildi. Down Cafe İktisadi İşletmesi ADER kurucu anneleri tarafından yönetilmekte. Otelcilik ve aşçılık eğitimi alan öğrenci gençler tüm yemek hazırlıklarına katılmakta, alışveriş ve servis düzenini sağlamaktalar. Down Cafe’nin gençleri, ayrıca Metro City’nin önündeki bir mobil kafede waffle da satmaktalar.