Nazi Partisi eski lideri idi, şimdi Şabat’a bakıyor

Geçtiğimiz seneye kadar Macaristan’ın aşırı sağcı Jobbik Partisi’nin iki numaralı adamı olan Csanad Szegedi, antisemit sözleriyle tanınıyordu. Tesadüf eseri Yahudi köklerini bulan Szegedi şimdi Yahudiliğe dair tüm din kurallarını uyguluyor

Dünya
27 Kasım 2013 Çarşamba

Csanad Szegedi bundan sadece bir sene önce Macaristan’ın Yahudilerden kendini koruması gerektiğini söylüyordu. Aşırı derecede antisemit olan Szegedi aynı zamanda Macaristan’ın aşırı sağcı partisi Jobbik‘in üst düzey yöneticilerinden de biriydi. Ancak Szegedi geçtiğimiz sene tesadüfen Yahudi kökenli olduğunu öğrendi.

Szegedi ilk başlarda bu durumu kabullenmenin biraz zaman aldığını söylemesine rağmen aradan geçen süre zarfında Yahudiliğe ilgi duymaya ve dini kuralları sıkı bir şekilde uygulamaya başladığını açıkladı. Alman gazetesi Welt am Sonntag’da yayınlanan haberde Szegedi’nin dini kurallara uygun bir hayat süremeye karar verdiği, Şabat’a bakmaya başladığı ve İbranice öğrenerek Talmud çalışmaya başladığı yer aldı.

Habere göre Szegedi geçtiğimiz sene anneannesinin Auschwitz Ölüm Kampı’ndan sağ olarak kurtulduğunu ve büyükbabasının da çalışma kamplarında bulunduğunu tesadüf eseri öğrendi. Szegedi Yahudi kökenlerini öğrenmesinin ve dini kuralları tatbik etmeye başlamasının ardından siyasi arenada da itibarını kaybetti ve Jobbik Partisi’nden istifa etti.

İstifasının ardından ailesinin köklerini araştırmaya devam eden Szegedi aslında ailesinin yarısından fazlasının Yahudi olduğu gerçeğiyle karşılaştı. Kudüs’e giden Szegedi,  Yad Vaşem Holokost Anma Müzesi’ni ve Ağlama Duvarı’nı da ziyaret etti.