Forbes Yahudi liderlerden özür diledi

Forbes dergisinin Polonya baskısı, Yahudi Cemaati’ni hedef alan ve yanlış haberlerle dolu makaleleri için özür diledi

Dünya
27 Kasım 2013 Çarşamba

Forbes dergisi Polonya baskısı savaş öncesi malların Yahudilere iade edilmesi konusunda Polonya Yahudi Cemaati kurumlarını ve liderlerini hedef alan üç makalesi için özür diledi. Eylül sayısında yer alan ‘Liderlerimiz Kim?’, ‘Yahudi Suçlaması’ ve ‘Milyon Dolara Kadiş’ başlıklı makaleler için yayınlanan özür yazısı derginin internet sayfasında paylaşıldı.

Derginin yayıncısı Axel Springer ve tüm yazar kadrosu, internet sitesine koydukları bildiride, “Gliwice, Torun ve Lublin’de bulunan ve iade edilen Yahudi mezarlıklarının, dinin kurallarını ve gelenekleri hiçe sayarak satıldıklarını iddia ederek, buradan elde edilen kazancın Yahudi mirasını korumaya ayrılmadığını söylediğimiz ve Polonya’daki Yahudi kuruluşlarının liderlerinin bu durumdan kişisel çıkarlar elde ettiklerini ima ettiğimiz için özür dileriz,” dediler.

Forbes dergisi ayrıca Wojciech Surmacz ve Nissan Tzur tarafından kaleme alınan ‘Milyon Dolara Kadiş’ makalesi için de bir düzeltme yayınladı.

Düzeltmede, “Polonya Cumhuriyeti Yahudi Cemaatleri Birliği veya Varşova Yahudi Cemaati tarafından iade alınan emlakların, piyasa değerlerinin altında satıldıkları doğru değildir,” dendi.

Polonya Dindar Yahudi Cemaati Birliği Başkanı Piotr Kadlcik de bir bildiri yayınlayarak, savaş öncesi Yahudi Cemaati’nden kalan malların yanlış idaresi ile ilgili yapılan suçlamaları yalanladı.