Suriye’deki kimyasal silahlar denizde yok edilecek

Kimyasal Silahların Yasaklaması Örgütü (OPCW) Suriye’deki kimyasal silahların nerede ve nasıl yok edileceğine dair seçenekleri değerlendiriyor

Dünya
27 Kasım 2013 Çarşamba

Suriye’nin Batı ile kimyasal silahları yok etme konusunda yaptığı anlaşma lojistik sıkıntılara girdi.

Geçtiğimiz hafta ABD yetkilileri Arnavutluk’ta kimyasal silahların imhası için bir tesis kurma talebinde bulunmuş fakat Arnavutluk yetkilileri bu talebi reddetmişti.

Bunun üzere OPCW’nin bulunduğu Lahey’de açıklama yapan bazı batılı diplomatlar kimyasal silahların açık denizde (bir gemi veya açık deniz platformunda) yapılabileceğini belirttiler.

Her ne kadar Japonya ve bazı diğer ülkeler daha önce açık denizde kimyasal silah imha işleminde bulunmuş olsalar da Suriye’nin kimyasal silah stokunun büyüklüğü (1300 ton civarı) nedeni ile bu denli büyük bir imha operasyonun denizde yapılabilip yapılamayacağı soru işaretleri doğurdu. 

Öte yandan 1300 tonluk kimyasal silah stokunun imhasının, halen iç savaş sürdüğü Suriye’de yapılması mümkün görünmediği gibi, Arnavutluk örneğinde olduğu gibi yoğun halk muhalefeti karşısında üçüncü ülkelerin böyle bir tesise ev sahipliği yapmak istememesi alternatif çözümleri zorlaştırdı.

Suriye rejimi ile yapılan anlaşmaya göre, Suriye’nin elinde olduğunu açıkladığı 1300 tona yakın sarin gazı ve diğer kimyasal silahların 2013’ün sonuna kadar ülke dışına çıkarılması ve 2014’ün ortalarına kadar da yok edilmesi gerekiyor.

Ancak halen Suriye’de tarafların Akdeniz’deki liman şehri Lazkiye’ye giden yolları kontrol etmek için çatışıyor olması kimyasal silahların ülke dışına çıkarılmasını zorlaştırırken, Arnavutluk’un silahları almayı reddetmesi de bu takvime uyulmasını zorlaştırdı.