ABD’den Hamaney’in ‘kuduz’ benzetmesine kınama

ABD, İran ruhani lideri Hamaney’i henüz nükleer görüşmeler sürerken İsrail’e sarf ettiği hakaret dolu sözlerinden dolayı kınadı

Dünya
27 Kasım 2013 Çarşamba

İran dini lideri Ayetullah Hamaney’in geçtiğimiz çarşamba İsrail’e ‘bölgenin kuduz köpeği’ demesinin ardından ABD’li üst düzey makamlardan üst üste kınama mesajları geldi. Başta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry CNN’e verdiği demeçte, “Gereksiz ve kışkırtıcı bir çıkış oldu, uzlaşma sağlamaya çalıştığımız bu günlerde en son ihtiyacımız olan şey karşılıklı hareketler duymak,” ifadesini kullandı.

ABD’nin BM Büyükelçisi Samantha Power da Hamaney’in sözlerini ‘tiksindirici’ olarak nitelendirdi. Power, “Aramızda yıllardır süregelen güvensizlik ortamının temelinde İran’ın nükleer silah üretme çalışmalarından ödün vermemesi kadar bu düşmanca söylemler de var,” dedi.

Hamaney’in Tahran’da askeri üst düzey yetkililerle yaptığı bir toplantıda sarf ettiği nefret dolu hakaretler içinde ‘İsrailli yöneticiler insan değildir’,’İsrail yok olmaya mahkûmdur’ şeklinde ifadeler de yer almıştı.

İsrail Başbakanı Bin-yamin Netanyahu, Hamaney’in sözlerinin, ılımlı olarak görülen Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından İran’ın aslında hiç değişmediğinin kanıtı olduğunu söyledi.