Aşkenaz Sinagogu’nda Klezmer tınıları

19 Kasım Salı gecesi, Aşkenaz Sinagogu’nda, dünyaca ünlü müzisyen Roman Grinberg ve grubunun konseri gerçekleşti

Toplum
27 Kasım 2013 Çarşamba

19 Kasım Salı gecesi, Aşkenaz Sinagogu’nda, dünyaca ünlü müzisyen Roman Grinberg ve grubunun konseri gerçekleşti

Yahudi müziğinin farklı türleri olan Yiddiş, Sefarad, İsrail, Koro, Hasidik sinagog müziğinin yanı sıra, caz müziği tarzında da uzman olan Viyanalı sanatçı Roman Grinberg’in, Aşkenaz Sinagogu’nda grubu ile birlikte verdiği konser, öncelikle Yidiş folklorik şarkıları ve Klezmer nağmelerinden oluştu.

Aşkenaz Cemaati ve Avusturya Kültür Ataşeliği’nin gayretleri ile İstanbul’a getirilen müzisyen grubunu, Roman Grinberg konser sırasında dinleyicilere tanıttı. Piyano ve vokalde Moldova asıllı Avusturyalı Roman Grinberg; kemanda Rus asıllı Avusturyalı Aliyosha Biz; basta Hırvat asıllı Avusturyalı Hannes Laszokotits ve davulda Avusturyalı Wolfgang Dorer vardı. Yahudi müziği müzisyen grubunun bazı elemanlarının Hıristiyan olması ilgi çekici idi.

Roman Grünberg, antisemitizmi ilk kez deneyimlediği, eski Sovyetler Birliği’nde doğdu. Daha sonra, küçükken ailesi ile İsrail’e göç ettiler.  Gençlik yıllarında ise, çok kültürlü yaşam tarzını benimsediği, şarkılarını bestelemesi için ona ilham kaynağı olan Viyana’ya yerleşti ve orada çocuklarını büyüttü.

Açılış konuşmasını yapan Robert Schild, konuşmasına nostaljik bir imajı tasvir ederek başladı: “Geçtiğimiz yüzyılın başlarında, bu sinagogda kıyılan düğünlerin çıkışında, tam karşısındaki merdivenlerde konuşlanmış bir Klezmer grubu, gelin ve damadı neşeli tınılar ile karşılar ve gelin bir tahtırevana oturtulup, Yüksekkaldırım’ın Galata girişinde bekleyen faytona kadar getirilişi boyunca çalmaya devam ederdi. O günler artık çok gerilerde kaldı. Bu müziğin çağdaşlaştırılmış şeklini size aynı sinagogda dinleterek, bugün o dönemleri anmak istiyoruz ve bunu mümkün kılan Avusturya Kültür Ofisi ile Aşkenaz Cemaati’ne huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.”

Aşkenaz Sinagogu’ndaki konsere, cemaat üyeleri yanısıra, Avusturya Lisesi öğretmenleri ve tiyatro camiasından birçok sanatsever dinleyici katıldı.

Sempatik müzisyen Roman Grinberg’in, şarkı aralarında anlattığı Yahudi ve Yiddiş Mama fıkraları geceye renk kattı.

Gecenin sonunda, tanınmış İbranice şarkılardan oluşan potpuride, tüm cemaat üyeleri coşku ile müzisyenlere eşlik ettiler. Konser bitiminde, dinleyiciler müzisyenleri dakikalarca ayakta alkışladı.

Bu konserin değişik bir versiyonu, Klezmer müziğinin caz ile harmanlanmış şekli, iki gün sonra Avusturya Kültür Ataşeliği’nin Yeniköy’deki yalısında yapıldı. Konserin başında AKA’nın müdiresi Doris Danler, Robert Schild ile Aşkenaz Cemaati’ne özel teşekkürlerini sundu.

Gecenin sürprizi, konserin ikinci yarısında bu müzisyenlere katılan beş keman, iki viyola ve bir viyolonsel bayan sanatçının oluşturduğu ‘Feministanbul Oda Orkestrası’ oldu.