Nürnberg mahkemelerinin zabıtlarını bağışladı

92 yaşındaki Amerikalı emekli gazeteci Harold Burson II. Dünya Savaşı sonunda Almanya’nın Nürnberg şehrinde Nazi liderlerini yargılamak için kurulan Nürnberg mahkemelerinin orijinal sesli kayıtlarını Amerikan Holokost Hatıra Müzesi’ne bağışladı.

Kültür
22 Kasım 2013 Cuma

Harold Burson 1945 ile 1946 yılları arasında Amerikan ordu radyosu için mahkemeleri gazeteci sıfatı ile izlemiş ve ses kaydı yapmıştı.

Gazetecinin 40 kayıttan oluşan koleksiyonunu müzeye bağışlamasının en önemli yanı, mahkemelerin orijinal radyo kayıtlarının bir şekilde davaların bitiminden sonra kaybolmuş olması.

Savaştan sonra Burson gazetecilik kariyerini çok daha yükseklere taşımış  Amerika’da zamanının en etkili  halkla ilişkiler şirketlerinden biri olmayı başarmış Burson- Marsteller’ı kurmuştu. 

1945 yılında II. Dünya Savaşı Almanya’nın yenilgisi ile sonuçlandıktan sonra 22 Nazi lideri insanlığa karşı suç işlemekten adalet önüne çıkarılmış ve bunlardan; 3’ü beraat etmiş, 12’si idam edilmiş,  3’ü ömür boyu hapse mahkum olmuş ve 4’ü de 10 ile 20 yıl arası ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.