Kerry: Müslüman Kardeşler Mısır devrimini çaldı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry basına yaptığı açıklamada, Müslüman Kardeşlerin, Mısır’da gençlerin Tahrir meydanında başlattığı ve tüm Ortadoğu ülkelerine Arap Baharı olarak yansıyan devrimi çaldığını söyledi.

Dünya
22 Kasım 2013 Cuma

Yedioth Aharonot gazetesinden Roi Kais’in haberine göre, Kerry bu sözleri ile ABD yönetiminin iki uçlu Mısır politikasında askeri müdahaleyi bir şekilde haklı gören tarafta olduğunu göstermiş oldu. 

Kerry açıklamasında şöyle konuştu: “ Tahrir meydanındaki bu çocuklar oraya herhangi dini ve siyasi ideolojinin peşinden koşarak gitmediler. Bu gençleri internet çağında  oraya getiren barışa ve refaha olan özlemleri idi.

Orada gösteri yapan kalabalıkların tek arzusu ülkelerindeki yolsuzluklara bulaşmış iktidarlardan bir an evvel kurtulmak ve çalışan bir ekonominin parçası olmaktır.” 

Kerry son aylarda yaptığı açıklamalarda, Mısır’da seçim ile iktidara gelen Muhammed Mursi iktidarının ordu müdahalesi ile yönetimden el çektirilmesini onaylamadığını ima etmişti. 

Dışişleri Bakanı’nın ordu müdahalesinden memnun olmayışı Beyaz Saray’da da tepki bulmuş ve ABD yönetimi mevcut yasalarını işleterek Mısır’a yaptığı askeri ve ekonomik yardımları askıya almasına neden olmuştu. 

Beyaz Saray Mısır konusunda büyük bir ikilem yaşıyor. 

ABD, Mursi yönetimini de  demokrasiyi kullanarak ülkeyi daha konservatif,  dine dayalı bir yönetim şekline zorlamakla suçlamıştı.