İsrail AB’nin fon yasağını tanıyacak

İsrail, ‘Horizon 2020’ girişimine katılımını ve bilimsel katkı sağlayacağını öngören anlaşmaya ilişkin son taslağı Avrupa Birliği’ne teslim etti

Dünya
20 Kasım 2013 Çarşamba

İsrail ‘Horizon 2020’ye katılımını öngören anlaşmanın son taslağını geçtiğimiz hafta Brüksel’deki AB yetkililerine iletti. Horizon 2020 olarak bilinen ve İsrail’in de 2014-2020 yılları arasında katılması planlanan AB’ye bağlı araştırma ve geliştirme programı, AB’nin Yeşil Hat’ın ilerisindeki söz konusu Yahudi yerleşim bölgelerine uyguladığı yaptırımlar sebebiyle tartışmalara sebep olmuştu. Verilen yeni metinle birlikte İsrail ilk kez AB’nin yerleşim bölgelerindeki yatırımlar için fon transferi yapılmasını yasaklayan politikasını tanımış oldu.

Geçtiğimiz haziran ayında Avrupa Komisyonu yatırım fonları, krediler, burslar veya ödüller gibi yerleşim bölgeleriyle ilişkisi bulunan kurumlara her türlü finansal desteği yasaklayan yeni ilkeleri yayınladı. Yasaklar, kredi verilen İsrailli kurumların doğrudan ya da dolaylı yoldan Yeşil Hat’ın ilerisinde faaliyet gösterdiği durumları da kapsıyor. Yeni kurallar, ayrıca İsrail ile AB arasında imzalanacak sözleşmelerde, Golan Tepeleri, Batı Şeria ve Kudüs’ün doğusunun İsrail Devleti’ne ait olmadığını belirten bir maddenin bulunmasını şart koşuyor.

 AB İsrail Büyükelçisi Lars Faaborg-Andersen, pazartesi günü İsrail’de görev yapan 28 büyükelçiyi, İsrail’in sunduğu teklif hakkında bilgilendirdi. İsrailli yetkililer, sunulan teklifi, İsrail’in AB’nin yerleşim bölgelerine yönelik politikalarını tanıma istekliliğini göstermesi bakımından oldukça önemli olduğunu belirttiler. Ancak, İsrail’in, yerleşim bölgelerine yönelik hazırlanan yeni AB kurallarının sözleşmede açık bir şekilde ifade edilmesine ilişkin maddeye ise karşı çıktığını eklediler. İsrail konuyla ilgili bu hafta sonu itibariyle AB’den bir cevap bekliyor.

İsrail Horizon 2020 programına dâhil olduğu takdirde, önümüzdeki yedi sene boyunca AB’den İsrailli üniversitelerin, araştırmacıların ve şirketlerin teknoloji alanında yaptıkları projelere 600 milyon avroluk fon sağlanmış olacak. Bu programa tam üye olarak Avrupa dışından katılmaya hak kazanan tek ülke konumda olan İsrail şu an itibariyle de yıl sonu tamamlanacak bir AB projesi için çalışmalarına devam ediyor.