Netanyahu yerleşim ihalesini durdurdu

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD ve Filistin Yönetimi’nden gelen sert tepkiler üzerine Bayındırlık Bakanı Uri Ariel’den yeni yerleşim birimleriyle ilgili kararı gözden geçirmesini istedi

Dünya
20 Kasım 2013 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batı Şeria’da inşası planlanan 24 bin konutluk inşaat ihalesini durdurdu. İsrail Bayındırlık Bakanı Uri Ariel ile bağlantıya geçen Netanyahu, olası bir ihalenin İsrail’e yarardan çok zararı olacağını belirtti.

Ariel’e olası inşaatı tekrar gözden geçirme talimatını veren Netanyahu, ihalenin yasal veya uygulama açısından bir önemi olmayacağı gibi, İran’ın nükleer silah programına karşı 20 Kasım Cenevre müzakerelerinde yapılacak anlaşmanın daha iyi şartlarda olması için çabalayan İsrail’i daha zor durumda bırakacağını iletti.

Geçtiğimiz hafta yeni yerleşim yerinin inşaatı ile ilgili haberler duyulduğunda, Filistin lideri Mahmud Abbas barış görüşmelerini durdurma tehdidinde bulunmuştu.  Abbas İsrail’e bu planlarından vazgeçmesi çağrısında bulundu ve konuyla ilgili olarak görüşmek üzere Ramallah’ta acil bir görüşme organize edilmesini talep etti.

Filistinli üst düzey bir yetkili Haaretz gazetesine, Abbas’a barış görüşmelerini durdurması için baskı yapıldığını ancak Abbas’ın ABD ile görüşmeden herhangi bir adım atmayı düşünmediğini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in yeni yerleşim yeri ihalesinden dolayı endişe duyduklarını ifade ederek İsrail’den konu ile ilgili açıklama yapmasını istedi.

Netanyahu’ya yakın kaynaklar konuyla ilgili olarak, “İsrail tüm diplomatik gücünü İran konusuna odaklayarak kötü bir sonuç çıkmasını engellemeye çabalıyor. Tüm bu çabalar devam ederken böyle bir konunun ortaya çıkması uluslararası dikkatin yerleşim birimlerine kaymasına neden oluyor,” yorumunu yaptı.