Barış görüşmeleri devam ediyor

Filistin müzakere heyeti İsrail’in yerleşim bölgeleriyle ilgi planlarından dolayı istifa etti. Filistin lideri Abbas istifaların ardından, kendi içlerinde ne olursa olsun barış görüşmelerinin devam edeceği teminatını verdi

Dünya
20 Kasım 2013 Çarşamba

Filistin lideri Mahmud Abbas, Filistin Başmüzakerecisi Saeb Erakat İsrail’in yerleşim bölgeleriyle ilgili politikalarından kaynaklanan istifasını kabul etmedi.

Londra merkezli Ashara Al-Awsat gazetesine açıklamada bulunan yetkililer, Abbas’ın Erakat’ı müzakere heyetinin başında kalması için ikna etmeye çalıştığını belirtti. Filistin yönetimi,  geçtiğimiz perşembe günü müzakere heyetinden Erakat ve Dr. Muhammed Eştiye’nin Kudüs’ün doğusunda ve Batı Şeria’daki yerleşim birimlerinde devam eden inşaatları protesto etmek amacıyla istifa ettiklerini açıklamıştı. Erakat ve Eştiye, Abbas’a yazılı olarak sundukları istifalarında müzakereci olarak görevlerini yerine getiremeyeceklerini, bu nedenle de istifalarının kabulünü talep etmişlerdi.

Filistin yönetimi, istifaların birkaç nedenden kaynaklandığını vurguladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir yetkili, “İsrail hükümetinin iki devletli çözüm için gereken ciddiyeti göstermemesi, Oslo Anlaşması öncesi tutuklanan hükümlülerin serbest bırakılmasına karşılık olarak ‘yasadışı’ olan yerleşim birimlerinin inşaatlarına devam edilmesi ve İsrail’in 29 Temmuz’da müzakereler başlamadan önce taahhüt ettiği şeyleri yerine getirmemesi istifaların nedenlerin sadece birkaçı,” dedi.

İsrail radyosu pazar günü yaptığı haberde Abbas’ın Erakat’ı ikna edememesi durumunda, müzakerelere devam etmek için yeni bir heyet kuracağını duyurdu.

Abbas da yaptığı açıklamada, yaşanan istifalara rağmen barış görüşmelerinin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin belirlediği gibi dokuz ay süreceğinin altını çizdi. 

Abbas, “Müzakereleri, kendi içimizde ne olursa olsun,  dokuz ay boyunca sürdürmeye kararlıyız. Bu sürecin sonunda da uygun kararı alacağız,” ifadelerini kullandı.

Abbas’a yakın kaynaklar, Abbas’ı bu dönemde müzakerelere son vermesi halinde ABD ve uluslararası kamuoyu tarafından sert baskılara maruz kalabileceği konusunda uyardı.

Adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir yetkili Abbas’ın önümüzdeki hafta Kerry ile gerçekleştireceği görüşmede, yerleşim birimlerindeki inşaatlarla ilgili politikası sebebiyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya uygulanan baskının arttırılması talebinde bulunacağını söyledi.

İsrail’e üç günlük ziyaret için gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’le gerçekleştirdiği toplantıda  hem İsrail’in hem de Filistin Yönetimi’nin barış sağlamak için birbirlerine karşı toleranslı olmaları gerektiğini belirtti.

Peres, “Sayın Hollande ile aynı fikirdeyiz. Barış sürecini ertelememeliyiz. Şimdi tarihi kararlar verme ve herkes tarafından kabul edilen sonuçları uygulama zamanı,” yorumunu yaptı.