İsrail bir kez daha Kerry’yi ağırlıyor

İsrail ve ABD İran konusunda fikir ayrılığına düştüğünü kabul etse de Netanyahu,“En yakın dostlar arasında bile anlaşmazlıklar olabilir,” dedi

Dünya
20 Kasım 2013 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fransa Cumhur-başkanı François Hollande ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran’la yapılacak anlaşmanın ‘daha iyi’ hale getirilmesi yönünde bir haftadır sürdürdüğü ikna çabalarının ardından, cuma yeniden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi misafir etmeye hazırlanıyor.

Netanyahu pazar günü yaptığı kabine toplantısında ABD ile İran konusundaki farklılıklarını kabul ederek, söz konusu özellikle bir tarafın geleceği ve kaderiyle ile ilgiliyse, en yakın dostlar arasında bile anlaşmazlıklar çıkabileceğini ifade etti.

Netanyahu, kötü bir anlaşmayla karşı karşıya kaldıklarında başbakan olarak sorumluluğunun ülkesinin hayati çıkarlarını korumak olduğunu belirtti. Dostlarını daha iyi bir anlaşmaya ikna edebilmeyi umduğunu dile getiren İsrail lideri, İran’ın üzerindeki ekonomik baskının devam ettirilmesi ve yaptırımların artırılmasının daha iyi bir sonuç doğuracağını iddia etti.

İran ve Filistinlilerle barış süreci konusunda, ABD ile İsrail arasındaki fikir ayrılıkları iki haftadır gündemdeki yerini koruyor. Kerry’nin ziyaretinin başlıklarını bu iki konu oluşturuyor. Netanyahu’nun pozisyonu ABD Kongresi’nde destek bulsa da yeni yaptırımların uygulanması ile ilgili yasa gelecek hafta Senato’da masaya yatırılacak. ABD Başkanı Barack Obama, İran ile görüşmeler devam ederken meclis üyelerinin bu yönde bir yasa çıkarmaması için uğraş veriyor. Üst düzey Amerikalı yetkililere göre, İran’ın nükleer programını sonlandırması için 20-22 Kasım tarihleri arasında Cenevre’de yapılacak görüşmelerin, her ne kadar çetin bir süreç olsa da, bir sonuç doğurması ‘oldukça mümkün’ görünüyor.

Hollande İsrail’e İran konusunda güvence verdi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande geçtiğimiz pazar günü İsrail’e yaptığı ziyareti sırasında Fransa’nın, Tahran’ın nükleer silah programını durdurana kadar İran ile ekonomik yaptırımları hafifletecek bir anlaşmaya karşı çıkacakları sözünü verdi.

İsrail gezisinin başında Hollande’ın verdiği söz İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu 20 Kasım’da Cenevre’de yapılacak müzakerelerde İran’daki nükleer silah programına karşı yürüttüğü kampanyada diğer dünya güçlerini ikna etme ve destek bulma yolundaki ilk adım olmuş oldu.

Hollande, Tel Aviv Havaalanı’ndaki karşılama konuşmasında, “Fransa nükleer yayılmaya kesinlikle izin vermeyecektir,” dedi ve sözlerini “İran’ın nükleer açılımlarından kesin emin olmasak da biz kendi talep ve yaptırımlarımızda ısrarcı tavrımızı sürdüreceğiz,” şeklinde tamamladı.