Sivas’ı ‘Unutmamak’ için eserlerini yaktılar

Ünlü sanatçı Bubi’nin proje sahibi olduğu ve 1993 yılında Sıvas Madımak Oteli’nde yakılan 35 kişinin anısına düzenlenen sergi, 19 Kasım Salı akşamı Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde açıldı

Toplum
20 Kasım 2013 Çarşamba

Sivas Madımak Oteli olayı yeni nesillere taşımak ve orada 20 yıl öne hayatını kaybeden 35 kişiyi sembolize etmek üzere Bubi’nin de dâhil olduğu 35 sanatçı, kendi seçtiği birer eserini (Sivas ile ilgili olmayan) kısmen yakarak bu projeye yürekten destek verdi. Bir sene önce tasarlanan bu sergiye katkıda bulunan sanatçılar, sanat tarihi eğitmeni Yalçın Sadak ve Adnan Çoker tarafından titizlikle tespit edildi.

Bu sergi, Sivas’ta yakılanları unutturmamak amacıyla düzenlenmişse de, yakın tarihimizde vuku bulan Kahramanmaraş, Çorum, 6-7 Eylül, Batı Trakya olayları ya da farklı dil, din, ırk, düşünce, cinsiyet ve cinsel tercihinden dolayı ötekileştirilerek hedef haline getirilen kişi ve gruplar ile dünya tarihi genelinde Holokost’u da kapsamına almakta. Sergi, 19 0cak 2014 tarihine kadar MKM’de gezilebilecek.

Sergi haricinde, bu olayı ayrıca tarihe taşımak isteyen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın teklifi ve desteğiyle Karanfilköy’de 35 eserin daimi olarak sergileneceği bir ‘Unutmamak Müzesi’ açılacak. Binanın yapımını ise mimar Mustafa Toner üstlendi

Sergiye katılan sanatçılar arasında Bubi, Mehmet Güleryüz, Adnan Çoker, Ara Güler, Devrim Erbil, Komet, Balkan Naci İslimyeli, Bedri Baykam, Seçkin Pirim, Süleyman Saim Tekcan, İpek Düben, Komet, Yusuf Taktak ve Tülin Onat gibi isimler bulunuyor.