İsrail’in Filipinler’e yaptığı yardımın maliyeti 5,7 milyon dolar

Yaklaşık 10.000 kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin yaralandığı Filipinler’deki tayfun felaketine İsrail’in gönderdiği insani yardımın maliyeti 5,7 milyon doları buldu.

Dünya
19 Kasım 2013 Salı

İsrailli yetkililer, Yedioth Aharonot gazetesine yaptıkları açıklamada bu rakamın ilk belirlemelere göre hesaplandığını, gerçek maliyetin İsrail ekibinin felaket bölgesinde kalacağı süreye göre artabileceğini söyledi.

İsrail’in Filipinler yardım ekibinin en az iki hafta daha bölgede kalarak felaketzedelere yardım edeceği bildirildi.

İsrail yardım ekibini Filipinlere iki dev EL-AL yolcu uçağı taşıdı.

İsrail ordu kaynakları 5,7 milyon dolarlık maliyetin ayrıntısı hakkında bir açıklama yapmaktan kaçınırken, uçakları kiralama maliyetinin toplam içinde hatırı sayılır bir yer tuttuğunu belirttiler.

Uçaklardan bir tanesi  çoğunluğu asker olan 148 kişilik yardım ekibini taşırken, diğeri sahra hastanesini kuracak ekipmanları, ilaçları tıbbı cihaz ve malzemeyi taşıdı.

Yardım malzemeleri arasında ayrıca okulları derhal devreye sokacak malzemeler ve tuzlu sudan tatlı su elde eden cihazlar var. 

İsrail daha evvel de 2010 yılında  Haiti’deki deprem bölgesine 240 kişilik bir yardım ekibi göndermiş, bu görev için 11,3 milyon dolar harcamıştı.