Gündelikçiye sigorta yapmak gerekir mi?

Av. Ela CENUDİOĞLU Ekonomi
13 Kasım 2013 Çarşamba

Gündelikçi kadın sigortası

Haftada 3 kere evime temizliğe gelen kadın sigortalı değil, bunu SGK tespit edebilir mi? Herhangi bir baskın olur mu?

İlgilinin şikâyeti veya ihbar halinde;  SGK tarafından yapılacak çevresel soruşturma veya ev sahibinin kabul etmesi durumunda bizzat evde yapılan kontrolde gündelikçinin çalıştığının görülmesi üzerine bu durum tespit edilir. Buna ek olarak, ev hizmetinde çalışanın fiilen çalıştığını kanıtlayacak belgelerin de mevcut olması halinde de gerekli tespitler yapılmakta ve sigortalılığı sağlanmaktadır. Ayrıca geçmişe dönük olarak ceza uygulanması söz konusu olacaktır. Ancak SGK’nın sıradan evlere girmek veya baskın yapmak suretiyle çalışanı tespit etmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Ev sahibi, SGK’dan gelen denetim elemanlarını eve almak istemediğinde zorla eve girmek gibi bir uygulama yasal değildir. Eve zorla girmek ancak hâkim kararı ile olur.

Kredi kartı borcu ve ödenmemesi

Kredi kartı limitim 10.000 TL. Birikmiş borcum var. Asgari ödeme oranım nedir? Ödemezsem ne olur?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun ‘Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik’ Resmi Gazete’nin 8 Ekim 2013 tarihli mükerrer sayısında yayımlandı. İlgili yönetmeliğe göre, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında 1 Ocak 2014 tarihinden 1 Ocak 2015 tarihine kadar asgari ödeme oranı yüzde 27 olarak belirlenmiştir. Bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarı; toplam üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımına, üst üste üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımı ile mal ve hizmet alımına kapatılır. Söz konusu kredi kartlarının limitleri dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamaz ve bu tür kartlar nakit kullanımına veya kullanıma kapalı tutulur. Ayrıca, banka alacağının tahsili için hakkınızda icra takibi yapabilir. Bu takipte birikmiş tüm borcunuz, faizleri, masraf ve yasal avukatlık ücretleri sizden talep edilir.

Kirasını geç ödeyen kiracı

Şişli’de eskiden oturduğum evi geçen sene kiraya verdim. Kiracım ekim ayı kirasını geç ödedi, kasım ayının kirasını ise halen ödemedi. Kiracıyı çıkartmak istiyorum. Ne yapabilirim?

Ekim ayı kirası için gecikme olduğunda kiracıya bir ihtarname çekilmiş olsa idi Borçlar Kanunu’na göre bir haklı ihtar oluşmuş olurdu. Bu şunun için önemli: bir kira dönemi içinde iki haklı ihtar tahliye sebebidir. Kasım kirasının ödenmemesi nedeniyle kiracınıza hemen noter aracılığıyla bir ihtarname gönderin. Böylece birinci haklı ihtar oluşmuş olur. Aralık ayının kirasında da bir gecikme olursa, aynı şekilde hareket ederek vakit kaybetmeden ikinci ihtarı gönderiniz. Böylelikle iki haklı ihtar olmuş olur. Kira akdinin sonunda, yukarıda bahsedildiği üzere, bir kira dönem içerisinde iki haklı ihtara dayanarak tahliye davası açabilirsiniz.

Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.