Berlusconi’nin gafına büyük tepki

İtalya eski başbakanı Berlusconi’nin kanunlarla ilgili yaşadığı sıkıntıları Holokost’a benzetmesi Yahudi cemaatinde öfke yarattı

Dünya
12 Kasım 2013 Salı

Çarşamba günü, İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi’nin solcu mahkemeler tarafından takip edildikleri için kendisi ve çocuklarının Nazi rejimindeki Yahudiler gibi zulme uğramış hissettiklerini söylemesi İtalyan Yahudi Cemaati’nin şiddetli tepkisine neden oldu.  Berlusconi’nin açıklamaları, televizyon programcısı Bruno Vespa’nın yeni kitabı için yaptığı röportajların alıntılarının çarşamba günü yayımlanması üzerine geldi. Açıklamalar daha sonra Berlusconi’nin Forza İtalya adlı partisine ait web sitesinde de yayınlandı.

Kendisiyle yapılan röportajda yaşadığı hukuki sıkıntılarından kaçmak için, beş çocuğunun sahip olduğu medya imparatorluğunu satarak İtalya’yı terk etmesini isteyip istemediği sorusuna karşı Berlusconi, “Çocuklarım, Almanya’da Hitler rejimi altında yaşamış Yahudiler gibi hissettiklerini söylüyorlar.  Gerçekten herkes bize karşı,” cevabını verdi.

Böyle bir benzetme yapması ve 77 yaşındaki medya patronunun kendini hâkimlerin kurbanı olarak göstermeye çalışması, İtalyan Yahudi Cemaati’nden şiddetli tepkiler almasına neden oldu. Berlusconi ‘nin yaşadığı sorunları Holokost kurbanlarınkine benzetiyor olmasını İtalya Yahudi Cemaati Başkanı Renzo Gattegna şöyle değerlendirdi: “Bu sadece uygunsuz ve akıl almaz bir benzetme değil, aynı zamanda bütün haklarından mahrum kalan ve korkunç zulümlere maruz kalarak hayatlarından olan o insanların anısına yapılmış hakarettir.”