Okan Üniversitesi´nde Sefarad Mutfağı dersleri

Okan Üniversitesi bünyesinde yer alan Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Gastronomi Bölümü’nün davetlisi olarak Paris’ten İstanbul’a gelen gazetemiz yazarı, eğitmen şef Sibel Cuniman Pinto bir gün boyunca üniversitenin Tuzla kampüsünde gastronomi bölümü öğrencileriyle biraraya geldi

Toplum
13 Kasım 2013 Çarşamba

Programın sabah bölümünde ‘Paris’in Lezzet Dünyasına bir Yolculuk’ adlı bir konferans gerçekleştiren Pinto, Fransız mutfağının geçmişten günümüze gelişiminden, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmesinden, güncel yemek trend’lerinden, ‘locavore’ ve ‘bistronomie’ gibi yeni terim ve akımlardan bahsetti.

Programın öğleden sonraki ikinci bölümünde ise Pinto Türkiye’nin en büyük uygulama mutfağı O’Mutfak’ta  öğrencilere ‘Bir Akdeniz Masalı’ başlığı altında Sefarad mutfağının tarihçesi ve inceliklerini anlattı. Pinto kendi kitabı ‘The Evolution of the Sephardic Cuisine in Turkey’den örneklerle Sefarad ve Türk-Osmanlı Mutfağı karşılaştırmalarını geleceğin yönetici şeflerine aktardı, mutfağa has kural, malzeme ve yemek tekniklerini uygulamalı olarak gösterdi. Kabuk yemeği kaşkarikas, kabak gratin almodrote, patlıcan kaşıkları kuçarikas, cevizli pırasa köftesi albondigas de pırasa ve incir dolması empanadas de igo yapımını öğretti. Program hazırlanan yiyeceklerin hep birlikte tadılmasıyla sona erdi.

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. İlkay Gök, gastronominin büyük emek, sabır, özveri ve estetik anlayışına sahip olmayı gerektiren bir sanat olduğunu belirtti. Yaşanılan ülkelerdeki iklim şartlarının, kültürel alışkanlıkların, dini anlayışların yemek hazırlama ve yeme tarzını farklı kıldığından bahseden Gök hijyen, kalori, sofra düzeni, tabakta yapılan sunumun öneminin bölümlerindeki dört yıllık tedrisatta ele alınan konular olduğunu belirtti. Geniş bir katılımla gerçekleşen programın öğrencilere dünya gastronomisindeki gelişmelerin aktarılması anlamında vizyon geliştirici, çok verimli ve keyifli geçtiğinin altını çizen Gök, Sibel C. Pinto’ya teşekkür etti, kendisini Akdeniz Mutfakları kapsamında ders vermek üzere tekrar davet edeceklerini belirterek üniversitenin plaketini sundu.