Reuters: Hamaney 95 milyar dolarlık holding yönetiyor

Reuters haber ajansı altı aylık bir çalışma sonucunda İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in onlarca holding ve firmadan oluşan ve toplam varlıkları 95 milyar doları geçen şirketler topluluğunu ortaya çıkardı.

Dünya
12 Kasım 2013 Salı

Hamaney tarafından kontrol edilen şirketler topluluğunun 95 milyar dolarlık net varlığı İran’ın yıllık toplam petrol ihracatından bile büyük bir rakam.

Reuters’in haberine göre, eğer Dini Lider kontrol ettiği bu şirketler grubunun sahibi olsa idi dünyanın en zengin adamı olurdu.

Araştırmada uluslararası kamuoyunun bilmediği Setad adlı bir İran organizasyonu dikkat çekiliyor.

Setad sayesinde Dini Lider, böylesine büyük bir kapital gücüne sahip olabiliyor.

Setad binlerce İranlı’nın, dini azınlıkların, Şii Müslümanların, işadamlarının, yurtdışında yaşayan İran vatandaşlarının menkul ve gayrimenkullerini sistematik bir şekilde  ele geçirmiş bir kurum.

Reuters’in ortaya çıkardığı belgelerde, Setad’ın nasıl gerçek kişilere ait gayri menkullere, bazen mahkeme emri bazen de sahte belgeler ile Hamaney adına el koyduğu veya piyasa değerinden çok düşük fiyata satışa zorladığı gün ışığına çıkıyor.

Araştırmada, sadece mayıs ayında  değeri milyonlarca doları bulan 300 adet gayrimenkulun Setad tarafından nasıl açık arttırmada satıldığı belgeleri ile gösteriliyor.

Setad, açılımı ile ‘Setad Ejraie Farman Hazret İmam’  (İmam’ın Buyruklarının Yerine Getirme Müdürlüğü) 1989 yılında, ölümünden kısa bir süre önce Ayetullah Humeyni tarafından sadece iki yıl için  kurulmuş bir organizasyondu.

Görevi aslında 1979 yılında İran devriminden sonra terk edilen gayrimenkulleri satarak fakir İran vatandaşlarının hayat standardını yükseltmek olan kurum zaman içinde şekil değiştirerek dev bir holding olmuş.