Yağmalanmış sanat eserlerinin ardındaki kişi: Goebbels

Geçtiğimiz hafta Almanya’nın Münih şehrinde ortaya çıkartılan milyonlarca dolar değerindeki sanat eserinin yok pahasına gerçek sahiplerinden alınarak satılmasında en büyük rolü ünlü Nazi Joseph Goebbels oynamış.

Dünya
11 Kasım 2013 Pazartesi

Bulunan yeni bir belgeye göre, Hitler’in Propaganda Bakanı Goebbels Yahudi sahiplerinden topladığı, bugünün parası ile yaklaşık bir milyar dolar değerindeki 200’den fazla parçayı bir sanat simsarı olan Hildebrand Gurlitt’e sadece 4000 İsviçre Frangı’na satmış. 

Alman yetkililer bulunan eserler hakkında araştırmalarına devam ettikçe yeni gerçekler su yüzüne çıkıyor. 

Araştırmacıların raporuna göre, Gurlitt aslında yağmalanan  sanat eserlerini yurt dışında satarak 3. Reich’a gelir sağlamak için Goebbels tarafından tutulmuş bir müzayedeci idi. 

Gurlitt’in görevi 1940’larda Almanya’dan kaçmak zorunda kalan Yahudilerden yok pahasına sanat eserleri almak ve bunları yüksek değerlere yurt dışına satmaktı. 

Ancak Gurlitt topladığı bu eserlerin çoğunu satmak yerine biriktirmiş daha sonra bir yangında yok olduğunu iddia etmişti. 

Alman vergi dairesinin vergi kaçırdığından şüphelendikleri Gurlitt’in 80 yaşındaki oğlu Cornelius’un  evini aramak için izin alması yıllardır kayıp olan hazinenin ortaya çıkmasını sağladı. 

Cornelius’un evine vergi kaçakçılığına ilişkin belge bulmak için giren yetkililer, Nazilerin tüm Avrupa’dan topladıkları milyonlarca dolar değerinde olan binlerce sanat eseri ile karşılaşınca yıllardır kayıp olan eserler gün ışığına çıktı.

Eserlerin kaçırılmasında en büyük rolü oynayan Gurlitt’in hikayesi Almanya’da bitmiyor.

 Savaştan sonra ABD’ye giden Baba Gurlitt, sınır görevlilerini annesinin Yahudi olduğuna ve yıllarca Nazilerden kaçtığına  ikna etmiş ve bu şekilde yeni dünyaya giriş vizesi almıştı. 

Gurlitt 1956 yılında bir trafik kazasında ölene kadar yaşadığı ABD’de sanat ticaretine devam etmişti. 

Alman hükümetinin varlığını iki yıldan fazla bir süredir bilmesine rağmen eserlerle ilgili hiçbir açıklama yapmaması, uluslararası kamuoyunda büyük bir tepkiye neden oldu.

Eserlerin ayrıntılarının açıklanması talep edilirken, Yahudilere ait varlıkların ortaya çıkartılması için çalışan komite, eserlerin bir an evvel sahiplerine iade edilmesini istedi.