Fransızlar Holokost’un olacağını tahmin etmiş

Aralarında kadın, yaşlı ve çocukların da olduğu 6 milyon Yahudi’nin gaz odalarında katledildiği yakın tarihin en büyük trajedisi Holokost’un gelişi bir günde olmamıştı.

Dünya
7 Kasım 2013 Perşembe

Doğu Fransa’nın Alman kültürü etkisindeki bölgesi

Alsace’de yaşayan birçok Fransız daha 1930’larda Holokost’un olacağını tahmin ederek binlerce Yahudi’nin güvenli topraklara transfer edilmesi için gerekeni yapmış. 

Alsace’de Yahudi nüfusun sadece yüzde onu Holokost’a kurban giderken, Fransa’nın diğer bölgelerinde yaşayan Yahudi nüfusun yüzde 22’si Holokost’ta yok olmuş. 

Yahudi nüfusu yurt dışına kaçırmak için o yıllarda organizasyonlar yapan ve bugün 104 yaşında olan Georges Loinger, Hitler’in radyodaki nefret ve ırkçılık ile dolu konuşmalarını dün gibi hatırlıyor. 

Daha sonra savaş yıllarında Fransız direniş savaşçısı olarak rol alacak Loinger ve arkadaşları, Kristal Gece’den günler evvel yüzlerce Yahudi’nin hayatını kurtarmak ile kalmamış mallarını güvenli kişilerin üstüne geçirmeleri için gereken mali düzenlemeleri de yapmış. 

Fransa’nın doğusunda yaşayan ve Almanya’da o yıllarda olup bitenleri izleyerek olacakları tahmin ederek Yahudilerin gerekli tedbirleri almasını sağlayan diğer bazıları ise Raymond Raoul Lambert ve Doktor Joseph Weil. 

Lambert Almanya’dan gelen kişilere destek olurken Doktor Weil, 5000 Yahudi çocuğun Almanya’yı güvenli bir şekilde terk etmelerini sağlamış.

Bu cesur kişiler bu çalışmalarını Holokost’tan yıllar evvel, 1934 yılında başlatmışlar.