Gazze’de yeraltı tünellerine operasyon

İsrailli ve Filistinli kaynaklar, Hamas’a ait yeraltı tünellerini yıkma operasyonu sırasında çıkan çatışmalarda dört Filistinlinin öldüğünü altı İsrailli askerin yaralandığını açıkladı

Dünya
7 Kasım 2013 Perşembe

Gazze ile İsrail arasında ortaya çıkarılan ve terörist eylemler için kullanılan tünelin yok edilmesi için yürütülen zorlu operasyon sırasında altı İsrailli asker yaralandı, dört Hamaslı militan da hayatını kaybetti. Ölen Hamaslılardan birinin Han Yunus bölgesinde roket yapımı ve tünellerden sorumlu üst düzey bir yetkili olduğu belirtildi.

İsrailli özel savaş istihkâm birimi, Gazze sınırının 15 metre güneyinde bulunan tünele patlayıcı yerleştirmek için ilerlediği sırada bir patlayıcıya çarptı. Patlamada beş asker yaralandı. Kendi patlayıcılarını yerleştirdikten sonra yaklaşık bir kilometre ileride, iki Hamas militanın bulunduğunu fark eden İsrail askerleri militanlara ateş açtı. Girilen çatışmada bir Hamaslı militanın öldüğü, diğerinin de yaralandığı bildirildi.

Yaralılar bölgeden uzaklaştırıldıktan sonra İsrail ordusu operasyona devam etme kararı aldı. Operasyon sırasında İsrail ordusuna ait savaş uçakları sınırın 1700 metre uzağında yok edilmek istenen tünelin girişini bombaladı. Bu bombalama üç Filistinlinin ölümüne neden oldu. İsrail ordusu, Hamas militanlarının önceden istihbarat alarak, İsrail’in tüneli yok etme operasyonunu engellemek için tünele patlayıcı yerleştirdiğini teyit etti.

İsrail ordusundan yetkili bir kişi, Hamas’ın daha fazla İsrail askerin gelmesini beklediğini ve bu askerleri öldürerek daha büyük zararlar vermeyi hatta tünele giren askerlerden birini kaçırmayı planlamış olabileceklerini sözlerine ekledi.

İsrail Hava Kuvvetleri’nin saldırısının bölgedeki gerilimi arttırması bekleniyor.