İsrail, Suriye füze üssünü vurdu

İsrail ordusunun Lazakiye’deki askeri üsse yaptığı saldırı ile ilgili çıkan haberlerden bir gün sonra, Obama yönetimi yetkilileri de İsrail savaş uçaklarının Hizbullah’a bağlı füzeleri hedeflediğini teyit etti

Dünya
7 Kasım 2013 Perşembe

Obama yönetiminden bir yetkili, perşembe günü CNN’e yaptığı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Suriye’nin Lazkiye kenti yakınlarındaki bir askeri üssü vurduğunu doğruladı.

ABD’li yetkiliye göre İsrail, Hizbullah’a gönderilmek üzere olan füzeleri ve mühimmatları hedefledi. Al-Arabiya haber sitesi de İsrail’in, Suriye’nin liman şehri Lazkiye yakınına ve başkent Şam’a olmak üzere iki ayrı saldırı düzenlediğini açıkladı.

Sitede yer alan haberde yapılan saldırılarda füze sevkiyatlarının tamamının yok olduğu ve İsrail’in Hizbullah’a aktarılacak olan SA-8 füzelerini hedeflediği belirtildi.

Patlamada yaralanan olmadığı ancak Lazkiye şehri yakınlarındaki Snobar hava savunma üssünde ağır hasar meydana geldiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de aynı bölgede bulunan hava savunma üssünde bir patlamanın gerçekleştiğini açıkladı. Lübnan basını İsrail Hava Kuvvetleri jetlerinin güney Lübnan üzerinde uçuşlar gerçekleştirdiğini kaydetti. Suriye haber kanallarında, iddia edilen saldırılara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Suriyeli bir yetkili ise haberleri tamamen yalanladı.

Lübnan televizyon kanalı MTV, Türkiye’nin İsrailli yetkililere önemli bilgiler sağlayarak saldırıyı desteklediğini öne sürdü. Ancak, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Müslüman bir ülkeye karşı İsrail’e asla yardımcı olmayacağını söyleyerek,  İsrail ile işbirliği yönündeki iddiaları yalanladı.

Davutoğlu, “Bizim Suriye ile bir ilkeye dayalı bazı sorunlarımız var. Ancak açıkça şunu söyleyebilirim ki Türkiye hükümeti herhangi bir Müslüman ülkeye karşı hiçbir zaman İsrail ile işbirliği içinde olmadı ve asla da olmayacak,” dedi.