Suriye kimyasal silah tesislerini yok etti

Dünya
7 Kasım 2013 Perşembe

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons - OPWC) Suriye’de yaptığı incelemeler neticesinde Suriye’nin kimyasal silahları ve tesislerini yok etme konusunda belirtilen kurallara ve süreye uyduğunu belirtti. 

OPWC, açıklanan 23 kimyasal silah tesisinden 21’inin incelendiğini, kalan iki tanesinin ise eki plerin can sağlığı açısından çok tehlikeli olmasından dolayı incelenmediğini, fakat buradaki kimyasalların ve üretim tesisatının başka tesislere aktarıldığı konusunda ikna olduğunu duyurdu. 

OPCW, aktarım yapılan tesislerin üçü hariç hepsine gidildiğini, tesislerden birinin imhasını uzaktan teyit ederken diğerlerinin de Suriyeli yetkililer tarafından terk edildiğini açıkladı.

OPWC bu incelemeler sonucunda anlaşmalara uygun olarak Suriye’nin kendisine tanınan süre olan 1 Kasım öncesinde kimyasal silah üretiminde kullanılabilecek tüm tesisatı yok ettiğini bildirdi.  OPWC incelemelerini Suriye’de 2,5 senedir süren savaşa rağmen tamamlarken, iç savaş nedeni ile Suriye’nin anlaşmaya uymasının veya inceleme yapılmasının imkânsız olabileceği yönündeki endişeler de yatıştı.