Yurtdışında üniversite okumak hayal değil

UÖMO Yurtdışı Danışmanı Debbi Antebi yurtdışı üniversitelere başvurmak isteyen öğrencilerin izlemesi gereken süreci, yapmaları gereken çalışmaları ve hedefleri ile ilgili soruları yanıtladı

Gençlik - Eğitim
6 Kasım 2013 Çarşamba

Greta Mizrahi

 

 

Öğrencilere yurtdışı danışmanlık hizmeti vermeye nasıl başladınız?

2001 senesinde Üsküdar Amerikan Lisesi’nden derece ile mezun olup, Yale Üniversitesi’nden kabul aldım. Yale’de İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında lisans eğitimimi 2005 yılında derece ile tamamladıktan sonra, Chicago Üniversitesi’nde edebiyat alanında mastırımı yaptım. Daha sonra İstanbul’a dönerek, yurtdışı üniversitelere başvuran öğrencilerin başvuru süreçlerine yardımcı olmak üzere ders vermeye başladım. Bu sırada UCLA’den yurtdışı üniversite danışmanlık sertifikamı da aldım. Mezunlarının büyük bir bölümünün yurtdışında eğitim aldığı özel bir okulun üniversite ofisinde yaklaşık üç sene çalıştım. Bu yıl ise UÖMO’da full-time yurtdışı üniversite danışmanı olarak çalışmaya başladım.

SAT Verbal Kulübü nedir?

UÖMO’da üniversite danışmanlığının yanı sıra, ilk olarak bu sene yurtdışına gitmeyi hedefleyen öğrencilerimiz için “SAT Verbal Kulübünü” açtık.

Öğrencilerin sözel ve sayısal yeteneklerini ölçen bu sınavın, Türkiye’den başvuran öğrencileri en zorlayan kısmı olan verbal bölümüne hazırlık amaçlı çalışmalar yapmaktayız. SAT Verbal kulübünde haftada 1,5 saat öğrencilerle sorular çözerek test stratejileri ve teknikleri üzerinde duruyoruz. Her hafta öğrencilere yeni bir kompozisyon konusu veriyorum ve her buluşmamızda bir önceki hafta yazmış oldukları kompozisyonların üzerinden geçiyoruz. Etkili yazma tekniklerinin yanı sıra, gramer ve okuduğunu anlama soruları üzerinde duruyoruz.

IELTS’nin önemi nedir?

British Council ile olan işbirliğimiz sayesinde bu yıl ilk defa yurtdışında kabul gören “IELTS”  İngilizce Yeterlilik Sınavını okulumuzda gerçekleştireceğiz.

İngilizce Departmanı ile birlikte, yurtiçi ve yurtdışı üniversitelere girişte önemli olan İngilizce Yeterlilik Sınavlarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye’de üniversiteye girmeye hak kazanan ve IELTS’i geçerek üniversitelerin belirlediği puanı alan öğrenciler hazırlık sınıflarını atlayabiliyorlar. Amerika, Kanada ve Avrupa üniversitelerine başvurularda da IELTS İngilizce Yeterlilik Belgesi olarak kabul ediliyor. Bu yıl öğrencilerimiz bu sınava okulumuzda alışık oldukları ortamda girebilecekler.

Hangi yurtdışı üniversitelerden temsilciler geldi?

Bu yıl 50’nin üzerinde üniversiteden temsilciler okulumuzu ziyarete gelerek öğrencilerimizle birebir görüşme fırsatı elde ettiler.

2013-2014 akademik yılının sonuna kadar bu sayı 100’ü geçecek. Temsilciler Amerika, Avrupa ve Kanada’nın önde gelen üniversitelerinden gelerek, kendi okullarını tanıtmanın yanı sıra, üniversitelere giriş kriterleri, burs başvuruları ve üniversite hayatı gibi konular hakkında da sunumlar yaparak öğrencilerimizi bilgilendirmekteler. Örneğin Bentley Üniversitesi’nden gelen temsilci, Amerika’daki üniversitelere gönderilen başvuruların önemli bir kısmını oluşturan başvuru kompozisyonları hakkında bir çalışma yaptı. Royal Holloway’den gelen temsilci ise İngiltere başvuruları ile Amerika’ya gönderilen başvurular arasındaki farklar hakkında öğrencilerimizi bilgilendirdi.

Öğrenciler temsilcilerle konuşma fırsatı buluyorlar mı?

Bu ziyaretler öğrencinin üniversiteye olan ilgi seviyesini göstermesi ve üniversite hakkında sorularını sorabilmesi için müthiş bir fırsat.

Özellikle öğrencinin başvurmayı hedeflediği üniversitelerin temsilcileri okulumuza geldiklerinde, temsilciler ile birebir görüşmesi son derece önemli. Ziyaretler asıl 11. ve 12. sınıf öğrencilerine açık olmakla birlikte, ilgilenen 9. ve 10. sınıf öğrencilerine de temsilciler ile tanışma fırsatı veriyoruz. Öğrenci ne kadar erken üniversiteler hakkında bilgi toplamaya ve araştırmaya başlarsa, başvuru süreci o kadar sağlıklı ilerler.

9. sınıftan itibaren öğrencilerimizle buluşmalar ayarlayarak, yurtdışı üniversitelere başvuru süreci hakkında detaylı bilgi verip, gerek akademik gerek de sosyal anlamda kendi hedefleri doğrultusunda bir plan yapmaları için yardımcı oluyoruz.

İlk dönemde lisedeki her sınıf seviyesi için hem öğrencilere hem velilere yönelik ayrı sunumlarımız oluyor. Ayrıca anketler yaparak yurtdışını hedefleyen öğrencileri belirledikten sonra, her ilgili öğrenci ve velisi ile birebir buluşmalar ayarlıyoruz. Bu şekilde öğrenciler SAT’ye ne zaman girecekleri, burs başvurusu için hangi formları doldurulacakları, başvuru bileşenlerinin neler olduğu vb. konularda bilgi edinerek, yurtdışı başvuru sürecini bilinçli, huzurlu ve dengeli bir şekilde geçirmek için gereken donanıma sahip oluyorlar.

Üniversite başvurularının önemi üzerinde duruyor musunuz?

Önümüzdeki günlerde üniversite başvurularında çok önemli yeri olan kompozisyonların yazımı konusunda çalışmalar düzenleyip, öğrencilerin kendilerini ifade edebilme yeteneklerini geliştirmeleri için projeler yapmayı planlıyoruz.

Aynı zamanda özgeçmiş hazırlama, mülakatlara hazırlanma ve üniversite seçimlerinde dikkat edilmesi gereken konular üzerinde de farklı çalışmalarımız olacak. Bu süreçte en önemli olan konulardan biri, öğrencinin kendini tanıması, ilgi alanları doğrultusunda doğru hedefleri belirlemesi ve bu hedeflere ulaşmada sistemli ve bilinçli bir şekilde yol almasıdır. Amacımız bu yolculuğun her adımında öğrencilerimizin yanında olup onları potansiyellerini en üst seviyeye taşımalarında destek olmaktır. Okul olarak gerek verilen güçlü akademik altyapı gerekse sosyal projelerinin zenginliği ile öğrencilere üniversite hedeflerine ulaşmada önemi olan tüm imkânları sunuyoruz. Verilen danışmanlık ile de bu imkânları en iyi şekilde değerlendirmeleri konusunda yol gösteriyoruz.

 

2013-2014 Eğitim

Öğretim Yılında

UÖMO’yu Ziyarete Gelen Üniversiteler

Amherst College

Babson College

Baruch College

Bentley University

Bryant University

Carleton University

ECLA at Bard

Ecole hôtelière de Lausanne

Emerson College

Eugene Lang College, The New School

George Washington University

Goldsmiths, University of London

IE University

Jacobs University Bremen

Kenyon College

King’s College London

KIT Carl Benz School

Lehigh University

McGill University

Modul University Vienna

Northeastern University

Oberlin College

Ohio State University

Old Dominion University

Purdue University

Quinnipiac University

Roger Williams University

Royal Holloway University of London

Ryerson University

Saint Mary’s University

Skidmore College

St Olaf College

Suffolk University

Syracuse University

Tulane University

University of Alberta

University of Aston

Università Bocconi

University of British Columbia

University of California, Irvine

University of California, Los Angeles

University College London

University of Colorado Boulder

University of Guelph

University of Iowa

University of Manchester 

University of Missouri

University of Toronto

University of Virginia

Wheaton College

York University