Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar

“Clarita’s Way” felsefesinin yaratıcısı Clara Seren Amram yeni kitabı ‘Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar’ı 5 Kasım Salı günü The Marmara Otel’inde düzenlediği bir basın toplantısında tanıttı. En küçük detayın dahi atlanmadığı tanıtımda Amram, kendine has, enerjik tarzıyla yaptığı konuşmada, beslenmede, çocukların evde hazırlanan doğru ve neşeli beslenmeyle sağlıklı yetişebileceklerini, “Doğru olan doğal olandır” yaklaşımı ile hareket edilmesi gerektiği üzerinde durdu. Gazetemiz Yazarı Clara Seren Amram ile ‘Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar’ söyleşi yaptık

Ester YANNİER Sağlık
6 Kasım 2013 Çarşamba

Çocukların beslenmelerini konu alan bir kitap çıkartmak fikri nasıl doğdu?

Çocuk yetiştirmenin her anne ve baba için hayatlarının en müthiş deneyimi olduğunu düşünüyorum. Ancak içinde bulunduğumuz yüzyılda çocuk büyütmenin  gittikçe zorlaştığını da hepimiz fark ediyoruz.  Günümüzün modern, teknolojik ve hızlı hayat tarzı çocuklarımızın sağlıklı beslenmelerine pek fazla  olanak tanımıyor.  21. yüzyılın yaşam şekli adeta bol abur cubur, az hareket üzerine kurulmuş gibi. Rengârenk, göz alıcı ambalajlarıyla çocuklarımızın dikkatini çekmeye çalışan endüstriyel ve yapay yiyecekler çocukların beslenme alışkanlığı haline dönmüş durumda. Üretici firmalar rafine edilmiş ürünleri birçok pazarlama tekniğiyle bilinçaltımıza yerleştirme peşindeler. Rafine olması gereken, çocuklarımızın davranışları, giyimleri, tavırları, sanat ve müzik zevkleri ve iletişim şekilleridir, ama iş yiyecek seçimine gelince, o zaman tercihleri rafine olmayandan yana olmalı! Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında ilk  sıralarda yer alıyor. Oysa çocuklar bizim geleceğimiz, ama geleceğimiz tehdit altında.  Bütün bu gözlemlerim ve araştırmalarım sonucu çocukların beslenmelerini konu alan bir kitap yazma fikri oluştu. Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar kitabı günümüzde yaşananlara karşı durma ve son verme amacını taşıyor.

Son kitabınızda sadece yemek tarifleri mi bulacağız?

‘Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar’, ‘Clarita’s Way’ felsefesinin üçüncü kitabı. Yeni kitabım   pratik, yaratıcı, ilham veren   lezzetli yemek tariflerinin yanında  sağlıklı hayat  ilkeleriyle  bütünleşen  bir yaşam rehberi olma özelliği taşıyor.  Bildiğiniz gibi Clarita’s Way   bütün insanları daha sağlıklı olmaya, ama yine de nefis şeyler yemeye davet ediyor. ‘Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar’ da çocuklarımızın ihtiyacı olan sağlıklı ve doğal besinleri,  eğlenceli, lezzetli, çekici ve keyifli bir şekilde hazırlama konusunda benzersiz yemek tarifleriyle beraber yeterli ve dengeli beslenmenin formüllerini de okuyucularımla paylaşıyorum. 

Evde hazırladığımız yemeklerle çocukları hazır gıdalardan uzak tutabilmek mümkün mü?

Unutmayalım,  “Doğru olan doğal olandır.” Burada asıl konu çocuklarımıza istedikleri yiyecekleri verirken bir yandan da istediklerinin, ihtiyaçları ile uyum içinde olmasını sağlamaktır.  Çocuklarımızı doğru besinleri yemeye motive ederken onları zorlayarak yaklaşmamalı, sağlıklı besinlerin aynı zamanda ne kadar eğlenceli olduklarını da onlara göstermeliyiz. Çocuklar ve ergenler her zaman görünüşe aldanır. Gözlerine hoş gelen şeylere yönelirler. Bu noktada anne babalar eğlenceli ve hoş görünümlü yaratıcı yemeklerle aile içinde sağlıklı beslenmeyi teşvik edebilecekler. ‘Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar’ ı çocuklarımıza büyük zarar veren bozuk yeme düzenine savaş açmak için kaleme aldım.  Evet bu bir savaş.  Çocuklarımız için zararlı olabilecek hazır gıdalarla,  çocukların fiziki, ruhsal  ve sosyal yönden gelişimine  katkı sağlayacak doğal  gıdalar arasında bir savaş. Kitabımda yer alan tarifler hem görsel sunumları hem enfes lezzetleri ile  çocuklarımızın iştahını açacak hem de  sağlıklı, doğal  ve dengeli beslenmelerine olanak tanıyacak. Beslenme, atıştırma ya da piknik çantalarına koymak için son derece kolay ve pratik olan tarifler anne babalara büyük kolaylık sunuyor.  Günlük öğünler, partiler, kutlamalar ya da atıştırma saatleri gibi sayısız durumda servis etmeye de gayet uygun.

Çocuklara beslenme eğitimi verilebilir mi?

Önemli olan çocuklarımızın sağlıklı aynı zamanda mutlulukla yemek yiyen bireyler olmalarını sağlamaktır. Bu noktada onları çeşitli doğal besinlerle tanıştırmak tamamen bize kalmıştır.  Doğal besinlerin tadına varıp sevmeleri ve bunları mecbur oldukları için değil, istedikleri için yemeleri konusunda onlara yol göstermeliyiz. Çocuklarımıza vereceğimiz doğru beslenme alışkanlığı onların gelecekte doğru tercihler yapmalarına da olanak tanıyacaktır. Dolayısıyla evet çocuklara beslenme eğitimi verilebilir. Ancak önce anne babalar doğru ve dengeli beslendiklerini çocuklarına göstermek zorundalar. Çocuk örnek aldığı bir davranışı alışkanlık haline getirir.

Siz Venezuela’da hukuk eğitimi aldınız ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde hukuk diplomasının denkliğini kazandınız. Bunu beslenme ile nasıl ilişkilendirdiniz?

Suç ile kötü beslenme arasındaki bağı irdeleyen çeşitli araştırmalar yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmak hayat boyu sağlıklı ve erdemli bir yaşam düzenini garantilemek için elzemdir. Aksi, birçok menfi sonuçlar doğuruyor. Sağlıklı beslenme ile doğru alışkanlıklar edinilmesi ve dimağın geliştirilmesi arasında birçok bağlantı var. Gerçekten sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Bu da beni son kitabımı yazmağa teşvik eden unsurlardan biri oldu.

Daha önce çıkarttığınız diğer iki kitabın devamı niteliğinde mi?

‘Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar’ Clarita’s Way felsefesinin çocuklara ve gençlere yönelik uzantısıdır. İlk kitabım  ‘Sağlıklı ve Lezzet Dolu Bir Yaşam’ı hayatın her alanında FİT olmak isteyenler için kaleme aldım. Kitabımda  FİT yiyecekler, FİT bir yaşam, FİT bir vücut ve FİT bir zihne kavuşmanın formülünü okuyucularımla paylaştım.

İkinci kitabım ‘Gökkuşağından Lezzetler’ de doğanın içinden nefis, sağlıklı, pratik, rengârenk tarifler, fikirler ve ipuçlarını, doğal ve rengârenk bir yaşam biçimini okuyucularıma aktardım. ‘Gökkuşağından Lezzetler’de, renkli, nefis, doğal, sağlıklı, hazırlaması ve sindirimi kolay tarifleri ‘Tabiat Ana’nın bizlere cömertçe sunduğu taze ve çeşitli renklerdeki malzemelerle nasıl hazırlanabileceğinin sırlarını yazdım.

Ve üçüncü kitabım ‘Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar’ da çocuklarımızın sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümelerine yardımcı olacak doğal, lezzetli, yaratıcı ve eğlenceli yemekleri hazırlayabilmenin detaylarını  okuyucularımla paylaşıyorum.  İlk iki kitabımda sağlık ve sevgi konusunu işledim. Yeni kitabımda konu çok hassas ve önemli. Çocuklarımız...  Dolayısıyla son kitabımı sağlık ve sevgi olgusuna  bir de yoğun sorumluluk duygusu ekleyerek kaleme aldım.