Soykırım resimleri Hong Kong sokaklarında

Hong Konglu lise öğrencileri, Nazi Soykırımı´nı geniş kitlelere duyurmak için kendi çizdiği resimlerle birlikte, Terezin Kampı’ndaki çocukların çizdiği resimlerin de yer aldığı bir sokak sergisi açtı

Holokost
6 Kasım 2013 Çarşamba

Yeni kurulan Hong Kong Soykırım ve Hoşgörü Merkezi (HKHTC), şehir merkezindeki işlek bir bölgeye ‘Kurtuluş ve Umut Vahası’ adı vererek, bölgeyi sergi alanına çevirdi. Açılan sergide, Terezin Kampı’ndaki çocukların çizdikleri resimlerin yanı sıra çağdaş sanatın Holokost’a bakışını temsilen Hong Kong'un ilk ve tek Yahudi okulu olan Elsa Lisesi ve İngiliz Okulları Vakfı'na (ESF) bağlı Sha Tin Koleji öğrencilerinin resimleri de bulunuyor.

15 Ekim'de açılan serginin açılış konuşmasını Holokost ve Birleşmiş Milletler Yardım Programı Başkanı Kimberly Mann yaptı. Mann konuşmasında, HKHTC'nin amacının sadece Holokost kurbanlarını anmak olmadığını, aynı zamanda Hong Kong’da geniş topluma soykırımın sebeplerini anlatmak olduğunu vurguladı.

Mann, Yahudi okulunda okuyan öğrencilerin konuya olan duygusal yaklaşımlarının ve birlik duygusunun beklenen bir durum olduğunu ancak Sha Tin Koleji'nin sergiye katılmasının HKHTC’nin başarısı olduğunu belirtti. Mann ayrıca Yahudi olmayan bu öğrencilerin yaptıkları duygusal resimlerin oldukça değerli olduğunu sözlerine ekledi.

Yaşananlara saygılı bir şekilde kendi eserlerini yaratmaları istenen öğrencilerden, hangi sembolü neden tercih ettiklerini belirten bir de yazı yazmaları istendi.

Uzun yıllardan beri Holokost çalışmaları yapan Sha Tin Koleji Felsefe ve Din Bölüm Başkanı Lucie Purves, Yad Vaşem Uluslararası Holokost Eğitim Merkezi'nde eğitimcilere seminerler düzenleyen Efraim Kaye'i önümüzdeki hafta öğretmenlere konuyla ilgili seminer vermesi için Hong Kong’a davet etti.

Purves, “Holokost ve tarihte yer alan diğer tüm soykırımların okul müfredatlarında bulunması gerektiğini düşünüyorum. Sha Tin Koleji'nde biz öğrencilerimizin, önyargının temellerini ve farklı olanlara yapılan zulme sessiz kalmanın ne derece tehlikeli olduğunu öğrenmelerini istedik. Son derece farklı kültürlerden insanların bir arada yaşadığı bu bölgede, sorumlu vatandaş olma bilincini verebilmek için bunları bilmeleri gerekiyor," diyerek konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Holokost’a dair bilgi ve farkındalığın daha az olduğu Uzakdoğu ülkelerinde türüne az rastlanan bu sergi 15 Kasım'a kadar gezilebilecek.