Amerika’da antisemitizm inişe geçti

ADL’nin iki yılda bir yaptığı ve ABD’deki antisemitizmin gidişatını ortaya koymayı hedeflediği anketin sonuçları açıklandı

Dünya
6 Kasım 2013 Çarşamba

İftira ve İnkârla Mücadele Birliği’nin (ADL) ABD’de yaptırdığı anketin sonuçlarına göre, Yahudi düşmanlığı oranı ülke çapında düşüşte olsa da, halen Amerikalıların yüzde on ikisi ciddi antisemit duygular beslerken yüzde yirmi altısı da Yahudilerin Hz.İsa’nın katili olduğuna inanıyorlar

Her iki oran da, ADL’nin en son 2011 yılında yaptırmış olduğu anket sonuçlarına nazaran daha düşük kalırken aynı anketin 2009 sonuçları ile aynı tabloyu sergiledi.

Geçtiğimiz perşembe sonuçları açıklanan ve bin iki yüz yetişkinin telefon aracılığıyla katıldığı ankette yanılma payının yüzde üç olduğu belirtiliyor.

ADL Direktörü Abraham Foxman anket sonuçlarıyla ilgili olarak, “Yahudi karşıtlığının son yıllarda düşüşe geçmesi ve tarihe baktığımızda da ABD’de dikkat çekici derecede azalmış olması cesaret vericidir,” dedi.

1964 yılında yapılan aynı araştırmanın sonuçlarında, Amerikalıların yüzde yirmi dokuzu antisemit görüşlere sahipti.

En son araştırmanın verilerine göre, Amerikalıların yüzde on dördü Yahudilerin ABD’de fazla güçlü olduklarını, yüzde otuzu Amerikalı Yahudilerin ABD’den daha çok İsrail’e sadık olduklarını düşündüklerini ve yüzde on dokuzu da Yahudilerin iş dünyasında çok fazla kuvvetli olduklarını belirtti. Bu oranlar bir önceki anketle neredeyse aynı sonuçları vererek, değişmedi.

Yahudilerin Hz.İsa’nın ölümünden sorumlu olduğunu düşünen kişilerin oranı 2011 yılında yüzde otuz bir iken, son anketin sonuçlarında bu rakam yüzde yirmi altıya düştü. Ankete katılanların yüzde on sekizi Yahudilerin medya üzerinde çok fazla etkisi olduğu fikrindeyken, yaklaşık yüzde yirmi beşlik bir oran da Yahudilerin Soykırım’dan çok fazla bahsettiklerini söyledi.

Anket sonuçları, ADL’nin kuruluşunun yüzüncü yılı kapsamında New York’ta düzenlenen iki günlük konferansın ilk gününde açıklandı.