Nazilerin el koyduğu 1500 başyapıt ortaya çıktı

Dünya
6 Kasım 2013 Çarşamba

Bir Alman gazetesi, II. Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından çalınmış değeri milyarlarca avroyu  bulan yaklaşık bin 500 tablonun Almanya’daki bir apartman dairesinde saklı bulunduğunu  açıkladı. Haberde tabloların elli yıldır bir sanat koleksiyoncusunun 80 yaşındaki oğlunun evinde olduğu  belirtildi.

Koleksiyonda Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann ve Max Liebermann gibi ünlü Alman ressamların 20’nci yüzyılda yaptıkları sanat eserlerinin de olduğu belirtildi. Ayrıca koleksiyonda Yahudi koleksiyoner Paul Rosenberg’e ait Henri Matisse imzalı bir tablo olduğu da iddia edildi. Naziler II. Dünya Savaşı sırasında, Almanya ve Avrupa’da yaşayan tüm Yahudilerin ellerinde bulunan sanat eserlerine el koymuş ya da onları düşük fiyatlara satmaya zorlamışlardı.

1940-1944 yılları arasında  Almanya yaklaşık 100 bin tablo, resim, antik eşya ve halıya el koymuştu. Çalınan binlerce sanat eseri sahiplerinin varislerine teslim edilmiş olsa da birçoğu bugün hâlâ sahipsiz durumda.

2007 yılında Alman bir sanat eksperi yayınladığı kitabında on binlerce değerli sanat eserinin sahiplerine iade edildiğini yazdı.

Ancak daha geçtiğimiz hafta Hollanda Müzesi tarafından yürütülen bir araştırmada aralarında Matisse ve Kandisky’e ait olduğu belirlenen iki tablonun Naziler tarafından çalınmış olduğu ortaya çıktı.