ABD: Önceliğimiz İsrail’in güvenliği

ABD’nin İran görüşmeleri Başmüzakerecisi Wendy Sherman, Obama yönetiminin, Tahran’ın nükleer programında ilerlemesini engellemekte kararlı olduğunu belirtti

Dünya
6 Kasım 2013 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanlığı siyasi işlerden sorumlu müsteşar ve aynı zamanda İran ile nükleer görüşmeleri sürdüren Başmüzakereci Wendy Sherman, önceliklerinin İsrail’in güvenliği olduğunu ve İran’a yaptırımlar konusunda bir gevşeme göstermeyecekleri yönünde İsrail’e teminat verdi.

Sherman, İsrail TV kanalı 10.Kanal’a verdiği röportajında İsrail’in endişelerine cevaben, “İran ile uzlaşmalar dâhilinde, yaptırımlarda sınırlı ve geçici olmak suretiyle ve geri alabilmek kaydıyla bir takım gevşetmeler sunduk. Ancak yaptırımların petrol ve bankacılık alanındaki temel yapısını muhafaza ediyoruz. Obama yönetimi İran’ı nükleer silahlanma konusunda ilerlemesini durdurma yönünde kararlıdır,” diye konuştu. Henüz bir anlaşma olmamasının, kötü bir anlaşmadan daha iyi olduğunun altını çizen Sherman, İsrail’in, en iyi yolun barışçıl ve üzerinde uzlaşılmış bir çözüm olduğunu, üstelik savaşın bedelini iyi bilen bir ülke olduğunu belirtti.

İran yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye güvenip güvenmediğinin sorulması üzerine Sherman, “Bu konudaki yaklaşımımızın temelinde güven yok, her iki tarafın da karşılıklı güven sorunları olduğu ortada,” cevabını verdi.

AIPAC YAPTIRIMLAR KONUSUNDA ISRARCI

Amerikan- İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (The American Israel Public Affairs Committee-AIPAC) yaptığı açıklamada İran’a yeni yaptırımlar için lobi faaliyetlerinde herhangi bir ara, erteleme ya da iptal söz konusu olmadığını vurguladı. Günlerdir medyada çıkan raporlarda, AIPAC dahil olmak üzere İsrail yanlısı grupların 80 gün süreyle lobi çalışmalarını askıya alacakları söyleniyordu. İddiayı reddeden AIPAC Başkanı Michael Kassen, İran’a daha ağır yaptırımlar için yasa çıkarılması yönünde ABD Kongresi’ne baskı yapmaya devam edeceklerini, fakat bir yandan İran’ın nükleer programını sonlandırması için diplomatik girişimleri de desteklediklerini vurguladı.

Obama yönetiminden yetkililer sert yaptırımların uzlaşma çabalarına zarar verebileceğini düşünüyor. Öte yandan AIPAC söz konusu bu sert yaptırımlar sayesinde ABD’nin İran’ı masaya oturtabildiğinin altını çizerek, İran nükleer programını durduruncaya kadar daha da ağırlaştırılmış yaptırımlar konusunda ısrarını sürdürüyor.