Hamaney: İsrail gayrimeşru bir rejim

İran dini lideri Ayetullah Hamaney, geçtiğimiz pazar günü, İsrail’in gayrimeşru bir rejim olduğunu söyleyerek, ülkesinin saldırılarına bir yenisini daha ekledi.

Dünya
6 Kasım 2013 Çarşamba

Hamaney’in twitter hesabından paylaştığı yorumlar, nükleer arabulucular ve P5+1 ülkelerinin (ABD, Rusya, Çin, Almanya, Fransa ve İngiltere) katılacağı Cenevre toplantılarının ikinci turundan birkaç gün öncesine denk geldi. Hamaney’in tweet atmasından önce, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, haftalık kabine toplantısında İran’ın açık ve net bir şekilde İsrail’in yok olmasını istediğini dile getirmişti.

“İran rejiminin üzerindeki baskının sürmesi gerektiği açıkça ortadadır,” diyen Netanyahu, sözlerine şöyle devam etti: “Uygulanan baskı onları müzakere masasına getirmiştir. Eğer baskı devam eder, yumuşatılmazsa inanıyorum ki İran askeri nükleer güç tesislerini ortadan kaldıracak. Ancak uygulanan baskılar azaltılırsa İran bu yöndeki hedefine ulaşmış olacak.  Biz bunun gerçekleşmemesi için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız.” Hamaney’in İsrail hakkında yapmış olduğu yorumlara değinen bir başka İsrailli yetkili de Hamaney’in kullanmış olduğu kelimelerin rejimin gerçek yüzünü ortaya serdiğini vurguladı.