90 yaşındaki Holokost kurtulanı piyanist ile Yo-Yo Ma ortak konseri

George Horner, Terezin toplama kampında bestelenen eserleri, ünlü çellist Yo-Yo Ma ile birlikte Boston Senfoni Salonu’nda verdiği konserde sanatseverlerle buluşturdu.

Kültür 0 yorum
6 Kasım 2013 Çarşamba

Nazilerin II. Dünya Savaşı’ndaki Yahudi Soykırımı’ndan kurtulan piyanist George Horner, 22 Ekim Salı günü dünyaca tanınan çellist Yo-Yo Ma ile birlikte Boston Senfoni Salonu’nda sahne aldı. Performansta Horner’ın 70 yıl önce toplama kampında esir tutulduğu dönemde yazdığı eserler çalındı. Konser organizatörü Mark Ludwig’in “Geçmişle arada kurulan olağanüstü bir bağ” olarak tanımadığı performansın gelirleri, soykırımda ölen sanatçıların anısına kurulan Terezin Müzik Vakfı’na bağışlanacak. Vakfın amacı, katledilen Yahudi bestecilerin eserlerini ortaya çıkarıp koruma altına almak. Organizatör Mark Ludwig tarafından kurulan vakıf adını, Nazi askerlerinin, Yahudi asıllı sanatçıların baskı altında da olsa müzik yapmasına izin verdikleri Terezin Kampı’ndan adından alıyor. Ludwig, 21 yaşında kadar Terezin ve Auschwitz kamplarında bulunan Horner’a konser vermesi için teklif götürmenin ve onun gettoda esaret altında yazıp çaldığı eserleri tekrar çalmasını teklif etmenin kendisi için oldukça zor olduğunu söyledi. Ancak Ludwig’in belirttiğine göre Horner bu teklifi ve Yo-Yo Ma ile birlikte çalma fikrini oldukça sıcak bir biçimde karşıladı.

Ma ile Horner’ın performans öncesinde yaptıkları provada aralarında samimiyet oluştu. Konser sonrasında salondaki bin seyirci tarafından ayakta alkışlanan George Horner ile Yo-Yo Ma, el ele tutuşarak selam verdiler. Seyircilere yaptığı konuşma sırasında Yo-Yo Ma, Alman işgali altındaki Çekoslovakya’da Terezin adlı kentte yer alan toplama kampının adını taşıyan Terezin Müzik Vakfı’na (Terezin Musiz Foundation) yardımcı olduğu için George Horner’e teşekkür etti.

Bugün Filadelfiya’da yaşayan emekli doktor George Horner, Terezin’de piyano ve akordeon çalıyor, tutuklu müzisyen Karel Svenk’in bestelerini seslendiriyordu. Boston Senfoni Salonu’ndaki konserde Horner, Svenk’in iki eserini solo olarak, “How Come the Black Man Sits in the Back of the Bus” adlı üçüncü bir eserini de Yo-Yo Ma ile birlikte seslendirdi.

Karel Svenk Holokost’ta yaşamını yitirdi. Fakat onun müzikal efsanesi Svenk’in bestelerini hiç unutmayan Ludwig ve George Horner sayesinde ölümsüzleşti.

II. Dünya Savaşı’nın son bulmasından 10 yıl sonra dünyaya gelen Yo-Yo Ma, “Bir daha asla sözcüklerinin bilicine vararak yetiştim. Günümüzde Holokost’un hiç olmadığını iddia edenlerin bulunması çok şaşırtıcı. George Horner bu tür kişilerin iddialarını çürüten canlı bir örnek,” şeklinde konuştu.

Ma konuşmasını, “George Horner bence büyük bir kahraman. O bir daha görmek istemeyeceğimiz, dünyanın farklı yerlerinde küçük çapta benzerlerine rastladığımız belli bir zaman kesitinin tanığı”, sözleri ile tamamladı.

Tutukluğu bulunduğu Terezin, Auschwitz ve Buchenwald kamplarından 1945’te müttefikler tarafından kurtarıldığında George Horner 21 yaşındaydı. Ebeveynleri ve kız kardeşi kamplarda öldürüldüler. Sırtında Nazilerin tekmelerinin yara izlerini halen taşıyor olmasına rağmen Horner 90 yaşından daha genç gösteriyor.

Konser organizatörü Mark Ludwig, “George Horner, Yo-Yo Ma ile düet yapmaktan o denli mutlu oldu ki, bir delikanlının heyecanını taşıyordu” sözleri ile izlenimlerini aktardı.

 

 

1 Yorum